Prestanite kukati i obuzdajte sami sebe

Pet znakova da nemate pojma kako raspolagati novcem

Lifestyle30.09.15, 18:16h

Pet znakova da nemate pojma kako raspolagati novcem
Svi se moraju nositi sa svojim kućnim budžetom kako znaju i umiju. Nekima to ide bolje, nekima lošije

 

Ukoliko ste mislili da dajete sve od sebe i uspješno balansirate između prihoda i rashoda - razmislite još jednom.

 

Ovo je pet znakova da biste trebali reorgranizirati kućni budžet ili potražiti pomoć prije nego bude prekasno.

 

1. Ne pratite prihode i rashode


Gotovo je sigurno da, ukoliko ne počnete pratiti svoje prihode i rashode, naći ćete se u situacijama gdje nekontrolirano trošite i ulazite u dugove.

 

Kako biste to izbjegli, razmislite o aplikacijama kojima ćete pratiti svoje financije, pitajte za savjet člana porodice te razgovarajte s ličnim bankarom koji vam može pomoći s pažljivijom organizacijom mjesečnih troškova i mogućnostima uštede.

 

2. Ulazite u nepotrebne dugove na kreditnoj kartici


Umjesto da novac ulažete u budućnost, vi ga nesmotreno trošite na kupovinu nepotrebnih stvari kojima ne ulažete niti u budućnost, niti edukaciju, a niti penziju.

 

Neka vam vraćanje duga na vašoj kreditnoj kartici postane prioritet, kako biste si olakšali savjest i krenuli ka zdravijem odnosu prema novcu i tako stvorili bolje uvjete za štednju.

 

3. Svaki mjesec vas iznenađuju računi


Ne pratite troškove režija i kućanstva i ne znate koliko mjesečno za sve trebate izdvojiti jer živite od plaće do plaće, pa često preskačete i plaćanja koja se na prvi pogled čine privremeno odgodiva.

 

Rješenje to problema krije se u činjenici da, ili da počnete zarađivati više, ili trošite manje. Pokušajte pronaći "posao sa strane" i troškove reducirajte čim više je moguće.

 

4. Zbog novca ste pod stresom


Ukoliko vam novac predstavlja izvor stresa, a sljedeću plaću često dočekate bez kune u novčaniku, možda novcima ipak ne raspolažete toliko dobro koliko ste mislili.

 

Pokušajte točno detektirati problem i razmisliti o njegovom rješenju. Da stavite samo 1 posto ukupnih prihoda na stranu i na taj način krenete štedjeti - bilo bi dovoljno za samopouzdanje i početak.

 

5. Imate osjećaj kao da nešto morate sakriti


Ukoliko imate financijskih problema i za njih su upoznati neki od vaših članova porodice ili prijatelja - jednostavno si ne možete si priuštiti luksuznu odjeću, novi automobil ili neki drugi nepotrebni trošak.

 

Zamolite ljude koji su vam bliski da pomognu oko vaših nekontroliranih troškova i da vam savjetuju kako da štedite gdje god možete.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook