UMJETNOST I KULTURA UVIJEK ČINE POMAKE

'5 dana Sarajeva u Zagrebu' od 5. do 9. septembra: Filmovi, izložbe, koncerti, promocije i nezaboravni gasto party...

Kultura30.09.15, 12:23h

'5 dana Sarajeva u Zagrebu' od 5. do 9. septembra: Filmovi, izložbe, koncerti, promocije i nezaboravni gasto party...
Od 5. do 9. septembra, u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH...", po četvrti put organizira se festival "Ja BiH...5 dana Sarajeva u Zagrebu", a domaćini su i ovaj put pripremili raznolik program

 


Bit će prikazani filmovi novije bosanskohercegovačke produkcije iz različitih žanrova: igrani filmovi "Otok ljubavi" i  "Mostovi Sarajeva“, dokumentarni "Rus“, "Amra" i "Nuno", dječiji igrani film "Ljubav", kratki igrani filmovi "Iskupljenje“, "U plavom“ i "Orfej“ te specijalno veće posvećeno promociji projekta „Balada o Pišonji i Žugi“, filma u nastajanju.


Festival će ugostiti Amru Zulfikarpašić, konceptualnu umjetnicu, dizajnericu i profesoricu na ALU u Sarajevu, dok iz Londona dolazi Dado Džihan, kompozitor i muzički producent, ali ovaj put bit će u ulozi DJ-a.


Njemu nasuprot iz Sarajeva stiže i jedan od vrlo poznatih aktera koji su stvarali sarajevsku rock-pop scenu, Ismet Nuno Arnautalić, inače jedan od članova i osnivača legendarnih INDEXA.  


Sve će se završiti rock koncertom grupe ATENTAT koja je predstavnik kvalitetnih muzičkih grupa iz RS-a, čime se otvara suradnja sa Udruženjem građana FRONT iz Istočnog Sarajeva.


Uobičajena gastro priča ovoga puta veže Gabrielu Ključe, uspješnu ugostiteljicu iz Sarajeva ali hercegovačkih korijena, Igora Gudca iz Rijeke kojem 'Zagreb jede iz ruke', te vina Meneghetti iz pogona vrlo uspješnoga Travničanina Miroslava Pliše, koja će sve začiniti nezaboravnim bukeom.


- U vrijeme ekonomskih i političkih kriza, te  kolona izbjeglica koje hrle u neizvjesnost, mi iz Udruge "Ja BiH..." želimo pokazati da se sa malim može postići mnogo i da prijateljstva među susjedima daju čvrste razloge i sadržaje koji čine naše živote i pored svega kvalitetnijima. Umjetnost i kultura uvijek čine pomake, ističe Ismet Efendić,  predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH...".

 

ja-bih-2015

 


(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook