Građani nagrnuli u muzej

Busuladžić: Zadovoljni smo startom u radu Zemaljskog muzeja i brojem posjeta

Kultura30.09.15, 11:41h

Busuladžić: Zadovoljni smo startom u radu Zemaljskog muzeja i brojem posjeta
Generalno smo zadovoljni startom u radu Zemaljskog muzeja BiH i brojem posjeta. Mogu reći da je ovdje istinska košnica od različitih aktivnosti koje se u Muzeju realiziraju - potvrdio je Feni direktor ove muzejske institucije Adnan Busuladžić

 

 

 

Rezimirajući proteklih 15-ak dana otkako je Zemaljski muzej BiH otvorio vrata za javnost nakon pune tri godine u civilizacijskom mraku, Busuladžić ocjenjuje da se stvari počinju normalizirati, počevši od tehničkog segmenta do broja posjeta i generalnog rada uposlenika.

 

Navodi da su posjete  ovom muzeju osjetno velike te da je riječ o domaćim i stranim posjetiocima. Govoreći o turistima kaže da je  uglavnom riječ o starijoj populaciji koja ne ide na godišnje odmore u turističkoj sezoni.

 

- Da li je povećan broj posjeta rezultat činjenice da je Muzej bio zatvoren tri godine ili medijske pažnje koja je o tome bila i pozitivna i negativna, ne znam, ali smo jako zadovoljni tim trendom imajući u vidu gabarite, brojnost stanovništva, te da ovo nije turstički centar ni Evrope ni regije - kazao je on.

 

Stranci su, kako je kazao, uglavnom zainteresovani za odjeljenja etnologije i arheologije, a djeca za prirodne nauke, gdje žele vidjeti različite životinje, insekte, ptice te egzotične životinje.

 

Također, već od prvog dana otvaranja ovog muzeja počeli su i organizirani dolasci učenika i djece iz vrtića. Za sada je uglavnom riječ o djeci s područja Kantona Sarajevo, dok ona iz šire regije uglavnom posjećuju Muzej u maju, pred kraj školske godine kada se organiziraju ekskurzije u Sarajevo.

 

Osim posjeta, u Muzeju se intenzivno realiziraju i različiti poslovi u tehničkom segmentu, poput uspostave sistema centralnog grijanja, te različitih intervencija na normalizaciji osnovne infrastrukture.

 

Zemaljski muzej BiH tehnički je priključen na kotlovnicu Vijeća ministara BiH od prije rata te je taj sistem i dalje u funkciji.

 

Busuladžić naglašava da su sva sredstva obećana Muzeju realizirana.

 

- Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti su ispoštovali dogovor i uplatili sredstva na naš račun. Sada idemo domaćinskim redom, te je jedna plaća uposlenicima već uplaćena na dan otvaranja Muzeja, a očekujemo da će već sutra biti isplaćena još jedna. Nadamo se da će dug uskoro biti vraćen - kazao je.

 

Ujedno,  upozorava da je u Muzeju otežan rad s obzirom na izuzetno smanjen broj uposlenih u odnosu na potrebe ove institucije.

 

- Mogu reći da je stoga angažman uposlenika 300 posto. S obzirom na to da Muzej obuhvata četiri institucije u jednoj, potrebno je oko 120 uposlenika. Prije zatvaranja Muzeja bilo ih je 65, a danas radi 48 uposlenika - naglasio je on.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook