Foto / Vodič kroz predstave

Antigona apsolutni hit: Šta još možete pogledati na ovogodišnjem MESS-u

Kultura29.09.15, 12:17h

Antigona apsolutni hit: Šta još možete pogledati na ovogodišnjem MESS-u
Jubilarno 55. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se od 2. do 11. oktobra 2015. godine

 

Festival će ove godine u petak, 2. oktobra u Olimpijskoj dvorani Zetra u 20 sati predstavom “Zabranjena zona“, otvoriti svjetski poznati Schaubühne teatar iz Berlina. Nakon otvaranja, ljubitelji i ljubiteljice teatra će moći pogledati 22 predstave iz 13 država, a sukladno sloganu 55. MESS-a “Prvi put“, svi autori i autorice se prvi put pojavljuju na MESS-u.

 

zabranjena-zona

 

Ovogodišnji 55. Internacionalni teatarski festival MESS nastavlja svoju programsku orijentaciju u kojoj dovodi široki dijapazon različitih teatarskih tendencija.

 

Teatar koji secira intimu i politiku

 

Trupa Les Chiens de Navarre publici će predstaviti svoj neobični komad “Kada pomislim da ćemo ostariti skupa“. Meksički Vaca 35 sa predstavom “Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom“ koristi teatar u teatru da bi dotakao najranjiviju intimu, dok će se publici predstaviti i mađarska trupa jednog od najuzbudljivijih evropskih reditelja Béle Pintéra.

 

kada-pomislim-da-cemo-ostariti-skupa

 

MESS koprodukcija

 

“Antigona – 2000 godina poslije“ prva je velika regionalna koprodukcija Scene MESS i teatra Ulysses sa Brijuna. Predstava je rađena u režiji Lenke Udovički. Uz Maju Izetbegović koja tumači naslovnu ulogu Antigone, u predstavi igraju Ermin Bravo, Katarina Bistrović-Darvaš, Rade Šerbedžija, Dženana Džanić, Jelena Lopatić i Damir Urban.

 

antigona-maja-izetbegovic

 

Interakcija sa publikom

 

Predstava “Životinjska farma“, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i režiji Dine Mustafića uveliko zavisi od publike koja glasanjem bira uloge za glumce i glumice. Još intenzivnija interakcija sa publikom dešava se u predstavi “Rule“ nizozemske autorice Emke Idema. Publika i fizički učestvuje u igrici koja simulira demokratski sistem. 

 

zivotinjska-farma

 

Mladi autori i autorice iz regiona


MESS će ove godine predstaviti novu generaciju umjetnika i umjetnica iz regije. Publika će moći pogledati "(Pret)posljednju pandu", po tekstu Dine Pešuta, a u režiji Saše Božića. Iz Crne Gore dolazi posebna estetika vizuelnog umjetnika i reditelja Mirka Radonjića, sa predstavom “Povratak“, dok je bh. akcenat na diplomskoj predstavi “Tramvaj zvani žudnja“ glumice Dine Mušanović.

 

pretposljednja-panda

 

Selekcija predstava savremenog plesa


U festivalskoj selekciji savremenog plesa, posebno se izdvaja predstava iz Mozambika, “Vrijeme i prostori: Marrabenta sola“. Hrvatski reditelj i koreograf, Matija Ferlin predstavit će svoje dvije predstave, “Mi smo kraljevi a ne ljudi“ i “Sad Sam Lucky“, dok će u posebnom fokusu biti i MESS-ova premijera četiri sola najboljih mladih talijanskih koreografkinja Francesce Foscarini, Claudie Catarzi, Luise Cortezi i Giorgie Nardin

 

vrijeme-i-prostori-marrabenta-sola

 

Children MESS

 

Najmlađi ljubitelji i ljubiteljice teatra ove godine će moći pogledati dvije lutkarske predstave, “Ljepotica i zvijer“ i “Zmaj i princeze“ kao i predstavu “Radoznalo slonče“, Babkove divaldo teatra iz Žiline. U saradnji sa British Councilom, namjenjena za tinejdžere i odrasle, predstava "The Paper Cinema Odyssey" je savremena interpretacija Odiseje, uz pomoć mnoštva muzičkih instrumenata, pijeska i kartona.

 

radoznalo-slonce

 

Kompletan raspored predstava možete pronaći OVDJE!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook