Sutra počinje prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

Trodnevni praznik umjetnosti za cijeli grad i sve generacije

Kultura24.09.15, 11:33h

Trodnevni praznik umjetnosti za cijeli grad i sve generacije
Pozorišne izvedbe na otvorenom, koncerti klasične muzike na glavnoj pješačkoj zoni, most koji svira, autobus koji umjesto putnika prevozi balone, džinovski plovak u rijeci Miljacki, umjetnici i umjetnice umjesto lutki na izlogu modne kuće, saz u kasne sate u ulici Mjedenica... samo je dio umjetničkih intervencija koje će obilježiti tri dana prvog Festivala ulične umjetnosti u Sarajevu-FUU 2015.

 

Festival počinje u petak u devet sati kada će FUU autobus krenuti na obilazak Sarajeva. U jedanaest sati biće upriličen koncert gudačkog kvarteta Muzičke akademije Sarajevo u klasi prof. Belme Alić u parku u Titovoj ulici. U isto vrijeme biće postavljena instalacija 'Plovak' Lejle Ćehajić ispod mosta Festina lente
U podne u Ferhadiji i izlogu Orsay biće izveden remake performansa grupe Zvono 'Izlog' (učestvuju Saša BukvićKemal Hadžić, Nela Hasanbegović i Daniel Premec, što je samo dio sadržaja prvog dana festivala koji nastoji uticati na kreiranje drugačijeg ritma grada.


09-muzika-fuu-sarajevo


Svi koji žele biti dijelom festivala i pomoći njegovoj realizaciji još uvijek se mogu prijaviti za volontiranje. FUU tim poručuje: Ako vam ne smeta miris farbe i želite gledati kako stari oronuli zidovi postaju slikovnice, a pokret tijela performans, napetost žice muzika, a glina čovjek. Ako želite upoznati neke od najvažnijih bh. i svjetskih umjetnika i umjetnica, njihovu muziku, performans, teatar, ako želite učestvovati u organizaciji Festivala posvećenog umjetnosti, učiti i zabaviti se, postanite FUU volonter/ka i od 25. do 27. septembra približite umjetnost građanima i građankama Sarajeva. Svi zainteresovani/e se mogu prijaviti na [email protected] – sa naznakom maila FUU VOLONTERI!


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook