Pred sarajevskom publikom 11. oktobra

Tema predstave 'Antigona - 2000 godina poslije' aktuelna i u savremenom društvu

Kultura22.09.15, 14:06h

Tema predstave 'Antigona - 2000 godina poslije' aktuelna i u savremenom društvu
"Antigona - 2000 godina poslije", predstava što scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, napisanu rukom grčkog dramatičara Sofokla koji opisuje vrijeme rađanja evropske civilizacije u mukama, te pobjede nad barbarizmom, premijerno će biti izvedena pred sarajevskom publikom 11. oktobra, čime će biti zatvoren ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS



Stvarana pod rediteljskom palicom Lenke Udovički, predstava je rađena u koprodukciji Kazališta Ulysses na Brijunima i Festivala MESS - Scene MESS.



Autorski tim je brojan, a među njima mjesto su našli i bh. glumci Maja Izetbegović, koja je ostvarila glavnu ulogu Antigone, te Ermin Bravo, Dina Mušanović i Dženana Džanić, kao i Rade Šerbedžija, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić i Vedad Suljagić.



Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić- Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, koreografkinja Ivana Kalc, a scenski pokret radio je Mladen Vasary.


Rediteljica Lenka Udovički istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je jako uzbuđena uoči sarajevske premijere predstave, koja je nastala u godini obilježavanja 15. rođendana teatra Ulysses.


Navodi da Sofoklova "Antigona", kojoj je dodan nastavak "2000 godina poslije", govori da živimo u vremenu u kojem su grčki dramatičari, nažalost, izuzetno aktuelni, te da više od 2000 godina postoje duboki konflikti uz pitanje kuda naša civilizacija ide.


Precizira da u komadu postoje dvije porodice, dvije Antigone. Jedna ima mrtvog brata izvan Tebe kojeg ne može da sahrani, dok je drugoj porodici u današnjici brat sahranjen, ali se ne zna gdje, te još  tragaju za njegovim tijelom.


- To pokazuje procjep civilizacije, sudar između ženskog i muškog principa kao principa postojanja i djelovanja. U našem savremenom društvu preovladava taj muški princip. Taj sudar o kojem je pisao Sofokle je metastazirao u stanje u kojem živimo danas, i taj procjep vjerovatno će dovesti do našeg uništenja - kazala je ona.


Navela je da je predstava popraćena horskom kompozicijom koja govori kako se traume prenose iz generacije u generaciju. Smatra da se svi vrtimo ukrug tog takozvanog prokletstva te da želimo naći put da iz tog kruga izađemo.


Udovički podvlači da su tokom procesa glumci vodili nju, a ne ona njih, zbog čega je istinski uživala u probama.


Maja Izetbegović, koja je utjelovila Antigonu, naglašava da nakon divnog prijema publike u Hrvatskoj osjeća veliko uzbuđenje i odgovornost za nastup u Sarajevu, naglašavajući da će na ovim prostorima predstava dobiti novi kontekst zbog teme kojom se bavi.


- Velika mi je odgovornost kako će porodice žrtava primiti ovu predstavu te da li smo žrtvama dali dovoljnu počast. Temu o kojoj govori "Antigona" smatram vrstom poraza, jer su iste stvari aktuelne i nakon 2000 godina - kazala je ona.


Za Ermina Bravu bilo je zadovoljstvo raditi na Brijunima, te posebno iskustvo teatra, kao i procesa uopće koji je vrlo blizak njegovom viđenju idealnog teatra, poput neke vrste komune. Saradnju s Lenkom Udovički ocijenio je izvrsnom, naglašavajući da voli redatelje koji daju priliku glumcu, ali i od njega očekuju da bude autor vlastite uloge.


V.d. direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta-Hašimbegović ukazuje da joj je čast ugostiti tako respektabilan teatar, uz ocjenu da predstava govori o stvarima koje dodiruju današnjeg čovjeka i od koje će publika dobiti odgovore da bi bolje sagledali svijet oko sebe, ali i svoj unutrašnji svijet.



Predstava je premijerno izvedena u augustu ove godine na Brijunima.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook