Urbane transformacije-Sarajevo na drugi pogled

U petak počinje prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

Kultura21.09.15, 12:11h

U petak počinje prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu
Na više od 20 lokacija u četiri sarajevske općine (Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo), uz učešće preko 200 umjetnika i umjetnica, od 25. do 27. septembra održaće se prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu-FUU 2015. Nastao iz potrebe za omogućavanjem drugačije komunikacije između umjetnika i publike, u prvom redu s ciljem demokratizacije umjetnosti, FUU kroz urbanu transformaciju želi ponuditi Sarajevo na drugi pogled te probuditi duh sarajevske lokalne zajednice.

 


Kreiran kao platforma za promociju multimedijalnih umjetničkih sadržaja autora i autorica različitih generacija, FUU svojoj publici dolazi na adresu, u različitim dijelovima grada, od Mjedenice, preko Ferhadije, Vilsonovog šetališta, Dobrinje... Tokom trodnevne manifestacije grad će postati svojevrsno platno za nastanak novih umjetničkih radova koji će biti trajan doprinos Sarajevu i njegovim građanima i građankama.


 

02-sta-je-fuu

 


Everyman, maskota festivala, posjetioce će povesti na uzbudljivo art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, umjetnosti grafita i murala.
Priliku da se kreativno izraze imaće i svi oni koji nisu zvanični učesnici i učesnice Festivala kroz Kvadrat umjetnosti za sve, prostor osiguran na Obali Maka Dizdara za koji su mogli aplicirati svi zainteresovani. Sve koji žele doprinijeti kreativnom procesu FUU poziva da se kroz volontiranje pridruže i poručuje:'' Ako vam ne smeta miris farbe i želite gledati kako stari oronuli zidovu postaju slikovnice, a pokret tijela performans, napetost žice muzika, a glina čovjek, svaki čovjek. Ako želite upoznati neke od najvažnijih bh. i svjetskih umjetnika i umjetnica, njihovu muziku, performans, teatar, ako želite učestvovati u organizaciji Festivala posvećenog umjetnosti, učiti i zabaviti se, postanite FUU volonter/ka.''
Svi zainteresovani/e se mogu prijaviti na [email protected] – sa naznakom maila FUU VOLONTERI!

 

09-muzika-fuu-sarajevo

 

U želji da se vratimo izvornom obliku predstavljanja umjetnosti, vremenu kada je ona bila daleko od institucija, FUU koncerte klasične muzike donosi između ostalog i ispred sarajevske Tržnice gdje će violončelistica Belma Alić izvesti repertoar od Bacha preko Brittena i Ligetija. Remake performansa Izlog nastalog prije više od trideset godina izvešće dio članova grupe Zvono.


Damir Nikšić će kroz radionicu BTO slikarstva pronaći komesare i komesarke novog pokreta. Na FUU 2015. učestvuju studenti i studentice Akademije scenskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Arhitektonskog fakulteta. Zahvaljujući angažmanu studenata Akademije likovnih, prostornoj instalaciji i snazi vjetra, Ajfelov most će postati muzički most.


Ovo je samo dio aktivnosti koje će se realizovati kroz tri dana festivala. I kako to kaže Everyman: Za najbolje stvari-najbolje kada je sada.
Svi koji žele svoju podršku prvom Festivalu ulične umjetnosti mogu dati i putem crowdfunding-a 
https://www.indiegogo.com/projects/fuu-sarajevo-street-art-festival#/story
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook