PIŠE TAKO DA JE SVI RAZUMIJU

Sa žaokom i bez dlake na jeziku - Vedrana Rudan: Zašto psujem?!

Kultura19.09.15, 21:05h

Sa žaokom i bez dlake na jeziku - Vedrana Rudan: Zašto psujem?!
Zato što tako odbija da pasivno sjedi, čuva unučiće, smiješi se urbi et orbi i "čeka smrt da joj se najzad klinci u pedesetoj usele u gajbu". Zato što je "ljudsko biće kojesmije pisati što mu padne na pamet" ma šta drugi o njoj mislili

 

Izvor: Nedeljnik/Autor: Ksenija Prodanović

 

Vedrana Rudan psuje neštedimice žene i muškarce, roditelje i decu, prijatelje i neprijatelje, svet, predsednike, premijere, ministre, (malo)građane i (malo)građanke, seljake i seljanke, mlade i stare, ružne i lepe, vernike i nevernike, bogate i siromašne, ratove, silovatelje, nasilnike, elementarne nepogode, Hrvatsku, Srbiju, Beograd, Zagreb, Rusiju, Ameriku, Evropu, Izrael... - sočno, duhovito, surovo, nemilosrdno, sa stilom.


A tačno kako, koga i zašto Vedrana Rudan psuje čitaoci će saznati ako pročitaju njenu zbirku tekstova Zašto psujem koju je nedavno objavila beogradska Laguna i koja je naslov dobila prema tekstu "Zašto psujem", objavljenom na njenom veoma čitanom blogu www.rudan.info.


Prema rečima urednika knjige Vladimira Arsenijevića, Vedrana Rudan nam se nakon petnaest godina od objavljivanja svoje prve knjige ponovo predstavlja sebi svojstvenim književnim stilom u tekstovima koji su nastajali poslednjih nekoliko godina na njenom blogu. Ona daje presek tema o kojima je pisala svih ovih godina, a odlika je oštar jezik, visoka čitljivost i izrazita duhovitost.


A zašto psuje? Zato što, kako navodi Arsenijević, time upućuje posebnu poruku svetu koji "u k.... šalje". Zato što tako odbija da pasivno sedi, čuva unučiće, smeši se urbi et orbi i "čeka smrt da joj se najzad klinci u pedesetoj usele u gajbu". Zato što je "ljudsko biće koje... smije pisati što mu padne na pamet" ma šta drugi o njoj mislili (a misle ti drugi o njoj ionako svašta). Zato što je "u sukobu sa svijetom i samom sobom". Zato što sve oko nje i nas ponekad kao da jedino psovku i zaslužuje. I konačno: zato što time iritira i provocira one koji je nerviraju, a tih i takvih ima bogami podosta.


Sve to Vedrana Rudan radi na sebi svojstven način, sa žaokom i bez dlake na jeziku, bez političke korektnosti ili zadrške. Duhovito, pronicljivo, oštroumno i mudro secira život, ljude, svet koristeći psovku kao "lingua franca", zajednički jezik koji razumeju i Srbi i Hrvati, i obrazovani i neobrazovani, mladi i stari, bogati i siromašni.


Apsolutno savršeno! Knjiga koju zaista nikako ne smete propustiti - čak i ako vam zaista ide na onu stvar psovanje Vedrane Rudan.

 

vedrana-rudan-zasto-psujem

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook