REAGIRANJE UDRUŽENJA REDITELJA I REDITELJICA BiH

Ministre, tražimo dijalog i poštovanje naše profesije!

Kultura16.09.15, 23:46h

Ministre, tražimo dijalog i poštovanje naše profesije!
Udruženje reditelja i rediteljica BiH objavilo je svoje novo reagiranje nakon što je kantonalni ministar za kulturu i sport Samer Rešidat objavio svoje stavove u vezi načina izbora članova upravih odbora sarajevskih pozorišta. Reagiranje objavljujemo u cijelosti

 

Poštovani Ministre kulture i sporta KS,

 

Umjesto odgovora na već dvaput javno postavljena pitanja našeg Udruženja vezana za proces izbora upravnih i nadzornih odbora u sarajevskim pozorištima, te procedure budućih izbora direktora i direktorica, objavili ste saopćenje u kome ste iznijeli niz neistina, na koje smo primorani reagirati.


Udruženje reditelja i rediteljica BiH čini 35 profesionalaca i profesionalki tog zanimanja, koji/e djeluju u svrhu unapređenja uslova našeg rada i ukupne kulturne politike u oblasti filma, teatra i TV-a već nekoliko mjeseci. U administrativnom smislu, proces registracije je u toku. Mogli smo čekati mjesecima da se on i završi, ali smo uvidjeli hitnost rješavanja problema na polju kulture i kulturne politike i odlučili da odmah počnemo djelovati. Naravno, vjerujemo da razumijete da pravo i legitimitet ovoj grupi građana i građanki i umjetnika i umjetnica u javnosti i kontaktima sa predstavnicima i predstavnicama vlasti ne daje činjenica udruživanja u registriranu udrugu, nego pojedinačna dostignuća članova i članica, koji/e su među najaktivnijim, najuspješnijim i međunarodno najpriznatijim umjetnicima i umjetnicama u Bosni i Hercegovini. Da smo Vam se obratili kao neformalna grupa umjetnika i umjetnica i dalje bismo imali pravo da se borimo za izmjene u kulturi i zahtjevamo transparentnost rada Ministarstva, jer imamo znanje, iskustvo i najbolje namjere kao preduslove za aktivnu suradnju sa predstavnicima vlasti na poboljšanju situacije u kulturi.


Članovi i članice URiRuBiH su: Danis Tanović, Dino Mustafić, Haris Pašović, Pjer Žalica, Nenad Dizdarević, Ahmed Imamović, Aida Begić, Bobo Jelčić, Una Gunjak, Alen Drljević, Tanja Miletić Oručević, Selma Spahić, Jasmila Žbanić, Faruk Šabanović, Goran Damjanac, Jasmin Duraković, Zdenko Jurilj, Faruk Lončarević, Nermin Hamzagić, Nejra Latić-Hulusić, Sabrina Begović-Ćorić, Benjamin Dizdarević, Mirna Dizdarević, Gorčin Zec, Bojana Jelovac, Zulfikar Filandra, Elma Islamović, Timur Makarević, Nedim Karalić, Igor Drljača, Vladimir Tomić, Mladen Mitrović, Ivana Horvat, Ivan Ramadan, Damir Mujagić.


U više sastanaka s Vama, koje ste spomenuli u svom saopćenju, iznijeli smo niz konstruktivnih prijedloga za uvođenje modernijih, pravednijih i transparentnijih zakonskih i proceduralnih rješenja, usklađenih sa evropskim i svjetskim dobrim praksama, koje su nam izbliza poznate. Rado smo kandidirali svoje članove i članice kao eksperte u komisijama za izradu tih rješenja. Ekspertske analize određenih oblasti u kulturi traju mjesecima ako se rade temeljito, što biste trebali znati, a ne optuživati nas za nerad. Uzgred, iznosite neistine o neprisustvu naših članova i članica u radnim grupama. Naprotiv, nikada nisu bili obaviješteni o sjednicama.


Što se tiče dijela Vašeg saopćenja u kome navodite izvjesni prijedlog Zakona (vjerujemo da ste mislili na ideju o nastanku Audio-vizuelnog centra, kakav postoji u Hrvatskoj i drugim državama), moramo primijetiti da su nas Vaše grube optužbe za zagovaranje nacionalnih podjela, pa i diskriminiranje reditelja po nacionalnoj pripadnosti duboko revoltirale. Ne samo da su članice i članovi ovog Udruženja reditelji i rediteljice iz svih nacionalnih i regionalnih grupa BiH i da je jedan od njegovih ciljeva jačanje demokratske, otvorene i multikulturne umjetničke sredine u BiH, nego su upravo članice i članovi ovog Udruženja u borbi za jednakopravnost i afirmaciju svih bosanskohercegovačkih identiteta u posljednjih dvadeset godina učinili mnogo više nego što sve populističke politikantske floskule, nepoduprte činom, mogu i zaželjeti.

 

Najvažnije je, ipak, da i pored niza raznovrsnih komentara o Udruženju, pa i neumjesno personaliziranih i upućenih ad hominem našoj predsjednici Jasmili Žbanić, niste odgovorili na pitanja i zahtjeve koje trenutno smatramo najvažnijim, pa ćemo vam ih po treći put postaviti:

 

Da bi javnost mogla uporediti kvalificiranost ljudi odabranih u upravne i nadzorne odbore sarajevskih pozorišta sa ljudima koji su odbijeni, tražimo da:


1. Na zvaničnoj web stranici Ministarstva objavite biografije izabranih članova i članica
upravnih i nadzornih odbora (sa pojedinačnim obrazloženjima), te kriterije po kojima su izabrani
2. Na zvaničnoj web stranici Ministarstva objavite kriterije koje prijavljeni umjetnici/e nisu zadovoljili/e i da objavite njihove biografije.
3. Na zvaničnoj web stranici Ministarstva objavite biografije komisije koja je birala upravne i nadzorne odbore.


Ovo su upravljačka tijela koja će birati direktore i direktorice sarajevskih pozorišta za naredne četiri godine! Napominjemo da su trenutna rukovodstva koja su imenovana privremena (što ih, naravno, ne isključuje za daljnje kandidiranje, uz odlične četverogodišnje programe) i da je procedura izbora direktora i direktorica tek pred nama.
Tražimo da otvorite javnu raspravu i konsultacije sa strukovnim udruženjima po pitanju unapređenja procedure za izbor direktora i direktorica javnih ustanova kulture, kako bi ona zadovoljila kriterije stručnosti, transparentnosti i otvorila mogućnost angažiranja novih, kvalitetnih pozorišnih kadrova.

 

Želimo konstruktivan, javan i transparentan dialog, a ne senzacionalističke optužbe i manipulacije. Ujedinili smo iz potrebe da se stvari u kulturi promijene na bolje i imamo namjeru da jednako pozdravljamo dobre poteze i kontinuirano ukazujemo na propuste.

 

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH

Sarajevo, 16.9.2015.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook