Putovanje brzinom metka

Zamislite da vozom 'letite' 1200 km na sat: Američki magnat predstavio tehnološko čudo 'Hyperloop'

Tehno15.09.15, 21:40h

Zamislite da vozom 'letite' 1200 km na sat: Američki magnat predstavio tehnološko čudo 'Hyperloop'
Na tehnološkoj konferenciji u Španjolskoj predstavljen je model vlakova koji će putnicima omogućiti da od Barcelone do Madrida stignu u svega 30 minuta

 

Poduzetnik i američki magnat Elon Musk predstavio je Hyperloop shemu podzemne željeznice koja uključuje brze vlakove koji mogu prometovati brzinom i do 1200 kilometara na sat podzemnim željeznim tunelima, piše The Independent.


Tako bi primjerice put od Madrida so Barcelone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovice vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umjesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mjesta mogli stići za 30 minuta.


Testna pruga od 8 kilometara biti će sagrađena na jugu Kalifornije, najavio je Musk.


Na xSpain tehnološkoj konferenciji koja je proteklog vikenda održana u Madridu, Direktor tvrtke Hyperloop Transport Technologies, Dirk Ahlborn, kazao je kako potrebna tehnologija potrebna za ovaj projekt već postoji.


'Tehnologiju imamo, a u tijeku je postupak prikupljanja dokumentacija i dobivanja potrebnih licenci za prometovanje i rad. S izgradnjom ćemo početi sljedeće godine, a prvi bi putnici naše vlakove mogi isprobati već 2018. ili 2019. godine', rekao je Ahlborn.


Prototip vlaka bi godišnje mogao prevesti više od 10 milijuna ljudi. Projekt izgleda iznimno ambiciozno, a sam Ahlborn je kazao kako se nije nadao da će ga biti toliko teško izvesti.
'Znam da postoji velik broj tvrtki koje pokušavaju izraditi Hyperloop, iskreno mislim da je puno jednostavnije nego se čini.

 

Nacrti su uvijek pomalo komplicirani, doduše tu je i malo matematike, no zapravo nije toliko teško', rekao je Ahlborn.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook