Ima nade?

Potpisan Memorandum o finansiranju sedam institucija kulture od značaja za BiH

Kultura15.09.15, 16:47h

Potpisan Memorandum o finansiranju sedam institucija kulture od značaja za BiH
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za BiH, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Memorandum je potpisalo oko 35 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, od opštinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog, tačnije Vijeća ministara BiH. Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

 

Između ostalih, današnjem potpisivanju prisustvovalo su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo i mnogi drugi.

 

Nakon svečanog čina potpisivanja Memornaduma većina prestavnika svih nivoa vlasti je iz zgrade parlamenta BiH otišla u Zemaljski muzej BiH, koji je nakon tri godine danas konačno ponovo otvoren za javnost.

 

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Istorijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH te Kinoteka BiH.

 

Pitanje finansiranja svih spomenutih institucija nije bilo zakonski regulisano, iako sve imaju pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH. Većina ih je prije 1992. godine imala status institucija od republičkog značaja.

 

Od sedam institucija obuhvaćenih Memorandumom u najtežoj situaciji je Zemaljski muzej, koji je od 4. oktobra 2012. godine pa sve do danas bio zatvoren. Trenutni dug ove institucije iznosi oko tri miliona KM, a za normalno funkcionisanje najstarije kulturne i naučne ustanove u BiH potrebno je oko milion i 400.000 KM godišnje.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook