EVO O ČEMU SE RADI

Ovo vas je oduvijek zanimalo: Zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

ŽENA iN12.09.15, 10:29h

Ovo vas je oduvijek zanimalo: Zašto vas bole grudi pred menstruaciju?
Kao da sama po sebi menstruacija i sve ono što joj prethodi nije dovoljno loše, žene u PMS-u najčešće osjećaju prilično neprijatan bol u grudima, posebno prilikom dodira. Ovo otežava bukvalno sve - od jednostavnog oblačenja grudnjaka, pa sve do spavanja na stomaku

 S vremenom se žene naviknu na to, a da pritom nemaju pojma zašto se to dešava. Odgovor je, zapravo, prilično jednostavan

 

Dobra vijest je da je bol u grudima prilikom PMS-a (predmenstrualnog sindroma) sasvim normalna stvar i procjenjuje se da oko 70 posto žena osjeća jači ili slabiji bol par dana pred menstruaciju. Loša vijest je da pomoći, zapravo, nema - jer se ovde ne radi ni o kakvom poremećaju, pa bi "liječenje" bolnih grudi bilo podjednako besmisleno kao i "liječenje" menstruacije. 

 

Naime, u prvom dijelu menstrualnog ciklusa nivo hormona estrogena skače, zbog čega tkivo dojki natiče. Zatim se oslobađa jajna ćelija, a tijelo povećava nivo hormona progesterona kako bi se ojačao zid materice. U prevodu - organizam se svakog mjeseca priprema za trudnoću, pa se i grudi pripremaju za dojenje, jer zbog progesterona i mliječne ćelije u grudima natiču. 

 

Ako do trudnoće nije došlo, jajna ćelija se izbacuje putem menstruacije, ali grudi ostaju osjetljive i natečene sve dok menstruacija zapravo ne krene. Zatim se stvari smiruju, tkivo se ponovo svodi na normalu, a osjetljivost i bol nestaju. 

 

Ono što, po mišljenju mnogih stručnjaka, može da pomogne kako sa bolom u grudima tako i sa samom menstruacijom jeste pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Studije su pokazale da žene koje vode zdrav život imaju blaže simptome PMS-a, pa ako vam ovo predstavlja veliki problem, pokušajte da izbacite so iz ishrane (koja inače dovodi do naticanja), zatim smanjite unos šećera, kofeina, alkohola i mliječnih proizvoda.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook