Od 14. do 18. septembra

Najbolje lutkarske predstave iz ex-Jugoslavije na VIII Bugojanskom lutkarskom bijenalu

Kultura11.09.15, 15:47h

Najbolje lutkarske predstave iz ex-Jugoslavije na VIII Bugojanskom lutkarskom bijenalu
Od 14. do 18. septembra u Bugojnu će se održati VIII Bugojansko lutkarsko bijenale. Uz vrlo kvalitetan takmičarski program u kojem učestvuju najbolje predstave sa prostora ex-Jugoslavije, prateći program je vrlo zanimljiv i sadržajan

 

Na konferenciji za novinare, koja je održana 11. septembra, direktor KSC-a Bugojno Vahid Duraković je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja Bijenala na kojem će biti izvedene lutkarske predstave iz bivše Jugoslavije koje su u protekle dvije godine dobile najznačajnije nagrade na državnim i internacionalnim festivalima održanim u regiji. Također, naglasio je da pored kvalitetnog takmičarskog programa, mnogo pažnje je posvećeno i pratećim sadržajima i saradnji sa studentima umjetničkih akademija u regiji.


Na kraju se zahvalio pokroviteljima i sponzorima koji su pomogli da dođe do realizacije Bijenala. Posebno se zahvalio generalnom pokrovitelju Općini Bugojno, te se tom prilikom na konferenciji za novinare obratio i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić.


Načelnik je naglasio da mu je zadovoljstvo podržavati ovaj projekat, te da održavanje Bijenala nikad ne bi trebalo biti upitno, ističući važnost ovakvog kulturnog događaja kako za Bugojno tako i za BiH.


Urednica biltena, Vedrana Kisić, pozvala je građane Bugojna i susjednih općina, a posebno djecu da pogledaju predstave koje su na repertoaru ovogodišnjeg Bijenala. Rekla je da će redakcija redovno pratiti i izvještavati o svim događajima, te da će ove godine bilten pored uobičajnih rubrika imati i nekoliko novina.


Otvorenje Bijenala se očekuje 14. septembra u Pozorišnoj dvorani KSC-a sa početkom u 16 sati. U takmičarskom programu predstavit će se slijedeća pozorišta: Pozorište lutaka Mostar „Ledeno srce“, Gradsko kazalište lutaka Rijeka  „Veli Jože“, Pozorište za djecu Kragujevac „Labuđe jezero“, Mini Teatar Ljubljana „Pekarna Mišmaš“, Gradsko pozorište Podgorica „Ružno pače“ i Dječije pozorište Republike Srpske „Knjiga o džungli“.

 

bugojno-bijenale-plakat

 

Stručni žiri ovogodišnjeg Bijenala su Dubravka Zrnčić-Kulenović, doc.dr Ria Trdin i Dragoslav Todorović Šilja. Moderator okruglih stolova je Ljubica Ostojić.


Kao što je prethodno navedeno, za vrijeme Bijenala će biti održan i bogat prateći program. U ponedjeljak, na dan otvorennja u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno će biti upriličena izložba Umjetničke galerije BiH “23 umjetnika za Ljekare svijeta“. Također, od ponedjeljka do petka će se održati radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“, čiji će predavači biti mr Darko Kovachovski i mr Nadja Vasileva-Kovachovski.  


Istovremeno će doc.dr Ria Trdin voditi radionicu „Izrada lutaka“, a prezentacija obje radionice će biti upriličena u petak, 18.9. Već u utorak, 15.09. publika će imati priliku vidjeti gostujuću predstavu „Duga“, Umjetničke akademije Osijek.


Šimo Ešić & Haris Abdagić će sa muzičko-poetskim programom “Raspjevani knjigometar“ posjetiti nekoliko škola u Bugojnu. Također, 16.9. će na Gradskom trgu u Bugojnu biti upriličen kolažni program za djecu „Lutkajmo zajedno“. Za vrijeme Bijenala bit će upriličena i scenska čitanja Džejne Avdić i Emine Omerović, studentica sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te Zorana Jelića sa Akademije umjetnosti Banja Luka.


U četvrtak, 17.09. će biti održana promocija najnovijih izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine posvećene lutkarstvu, a promotor će biti Zoran Đerić.


Na dan zatvaranja Bijenala, 18.09., prije dodjele nagrada, publici će se predstaviti Studio za suvremeni ples Zagreba sa predstavom „Na putu prema gore“.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook