Od 20. do 27. septembra

Vareš po treći put domaćin međunarodnog festivala kamerne muzike

Kultura11.09.15, 10:01h

Vareš po treći put domaćin međunarodnog festivala kamerne muzike
Specifičnost 3. izdanja leži u vrlo zanimljivom konceptu “Quartet +” koji se prožima kroz centralne koncerte Festivala


 
Od 20. do 27. septembra Vareš će po treći put biti domaćin međunarodnog festivala kamerne muzike, Vareš Classic Festivala. Ovogodišnji festival karakterišu tri središnje kamerne koncertne večeri, kao i majstorske radionice, te koncerti učenika i studenata muzike. No, specifičnost 3. izdanja leži u vrlo zanimljivom konceptu “Quartet +” koji se prožima kroz centralne koncerte Festivala.


Naime, gudački kvartet je, kao jedan od najstandardnijih i najpopularnijih tipova kamernog muziciranja, okosnica ovogodišnjeg festivalskog programa. Ali, gudački kvartet se niti jednom ne javlja kao samostalan sastav, već svakom pojavom ima još jedan dodani element. U djelima Boccherinija i Tedesca konceptni “+” je gitara, dok je u djelima Bobića, Piazzolle i Goloba, peti element harmonika.


Također, ni kvartet tokom cjelokupnog festivala ne ostaje samo gudački, već doživljava svojevrsne modifikacije, pa u Mozartovom Adagiu i Rondu funkciju violina preuzimaju flauta i oboa, dok kvartet u instrumentalnom smislu krajnju modifikaciju i vrhunac dostiže u sastavu za čuveni Messiaenov Kvartet za kraj vremena kojeg čine violina, klarinet, violončelo i klavir, a koji je nastao tokom Messiaenovog zatočeništva u koncentracionom logoru Görlitz tokom Drugog svjetskog rata.


Time 3. VaClaF karakteriše jedinstvena prilika za direktno praćenje različitih varijacija u zvuku ansambla pridruživanjem drugih instumenata, njihovim preraspodjelama uloga čime svaka preinaka postaje ključna za prirodu samog kamernog zvuka. Ovaj festivalski koncept bit će detaljnije objašnjen te zvučno dočaran i na vrlo zanimljivom koncertnom predavanju “Quartet +” koje će biti održano u petak, 25. septembra u 19 h u Maloj školi u Varešu.
    


Podsjećamo: Koncertom “Tango i fandango” festival će svečano biti otvoren 21. septembra u Staroj crkvi, a u istom će ambijentu vareška publika 23. septembra imati priliku slušati i zanimljiv koncert pod nazivom “Forgotten, Classic, New…?”.


Centralna festivalska večer – Miholjski koncert pod nazivom “Glazba za početak i kraj vremena” rezervisan za 26. septembar i Župnu crkvu sv. Mihovila - bit će u znaku čuvenog “Kvarteta za kraj vremena” Oliviera Messiaena koji će izvesti Andrea Nikolić (violina), Sylvester Perschler (klarinet), Bas Jongen (violončelo) i Domagoj Gušćić (klavir), te izbora tradicionalnih pjesama Balkana koje će izvesti ženski vokalni ansambl Corona.  

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook