FOTO/ Završen 15. Cum Grano Salis

Najbolji roman: 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida ovogodišnji dobitnik nagrade 'Meša Selimović'

Kultura06.09.15, 10:12h

Najbolji roman: 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida ovogodišnji dobitnik nagrade 'Meša Selimović'
Akademik Enes Karić rekao je da je roman dramaturški precizan i predstavlja ono što velika književnost jeste: autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti

 

Filip David dobitnik je ovogodišnje nagrade ˝Meša Selimović˝ za najbolji roman na 15. međunarodnim književnim susretima ˝Cum Grano Salis˝ održanim u Tuzli. Žiri je od ukupno pet romana, odnosno dva iz uže selekcije, najboljim proglasio njegovo djelo pod nazivom ˝Kuća sećanja i zaborava˝, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U konkurenciji su bili romani objavljeni u toku 2014. godine na jezicima naroda iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i  Crne Gore.

 

filip-david

 

˝Glasovima 3:2 Davidov je roman pobijedio u odnosu na roman ˝Devet˝ Andreja Nikolaidisa. Davidovo djelo pripovijeda priču o četiri prijatelja koja su kao djeca preživjela holokaust, a tekst pokušava odgovoriti na pitanje šta je suština ljudskog zla. Narativ nudi različite modele suočavanja sa prošlošću. Kroz sjećanje, ma koliko bolno bilo, može se  sačuvati ljudskost˝, izjavio je obrazlažući odluku žirija akademik Enes Karić, predsjednik žirija.

 

Karić je dodao i to da je roman dramaturški precizan i da predstavlja ono što velika književnost jeste: autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti.

 

Zahvaljujući se za nagradu, David je rekao da je zatečen ovim izuzetnim priznanjem.

 

cum-grano-salis

 

˝Ovo je za mene najznačajnija nagrada na ovim prostorima, jer dolazi od međunarodnog žirija i već sama nominacija bila mi je veliko priznanje. Pisanje knjiga i žiriranje nije utrkivanje, pa da pobijedi ko prvi stigne. Svaki od romana koji su bili u konkurenciji mogao je dobiti nagradu ˝Meša Selimović˝, jer svaki roman ima svoje kvalitete. Moj roman govori o zlu, nesreći, stradanjima, a ovo priznanje mi znači još više jer su narodi Bosne i Hercegovine najbolje osjetili šta znači tragedija života. Ipak, BiH je simbol da je zajednički život moguć˝, naglasio je David.

 

Govoreći o obilježavanju jubileja, 15. godišnjici manifestacije ˝Cum Grano Salis˝, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, rekao je da se dešava u istoj godini kada i 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

 

˝U godini kada obilježavamo 20. godina od genocida, Srbija je rehabilitovala Dražu MihaIlovića, čime je rehabilitovala zločin koji je bio inspiracija za Srebrenicu. Fašizmu mora biti suprostavljen antifašizam, a naša 15. godišnjica ˝Cum Grano Salisa˝ dešava se u kući velikog antifašiste, slikara Ismeta Mujezinovića˝, rekao je Imamović.

 

Tokom trajanja manifestacije, koja je otvorena 2. septembra, održane su promocije knjiga, a obilježene su i godišnjice rođenja književnika: Silvija Strahimira Kranjčevića, Hasana Kikića, Branka Ćopića i Derviša Sušića.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook