Dokumentarci u Širokom Brijegu

Najbolja svjetska kinematografska ostvarenja na 16. Mediteran Film Festivalu

Mediji25.08.15, 14:57h

Najbolja svjetska kinematografska ostvarenja na 16. Mediteran Film Festivalu
Ovogodišnje 16. po redu izdanje Mediteran film festivala, festivala dokumentarnog filma, održat će se od 26. do 29. kolovoza u Širokom Brijegu, najavili su organizatori na konferenciji za novinare



 - Ovogodišnji Festival zasigurno smo podignuli na višu razinu, a ono na što sam posebno ponosan su radionice koje su ovu godinu proširene i vremenski i po broju ljudi. Svakako, još jedan velik doprinos MFF-a je i činjenica kako smo zadržali trend da iz godine u godinu publici donosimo tri do pet filmova lokalnih autora -  rekao je direktor MFF Tomislav Topić i zaželio dobrodošlicu gostima kao i dobar provod na ovogodišnjem Festivalu.



  Producent MFF-a Robert Bubalo istaknuo je kako ostvarenja koja će biti prikazana u Širokom Brijegu predstavljaju vrh svjetske produkcije dokumentarnih filmova.



 Voditeljica MFF-ove radionice Lucy Eagleson istaknula je kako nakon tri godine angažmana MFF svojim radom pomiču granice čemu, između ostalog, svjedoči i ovogodišnji broj polaznika radionice.



 - Jako mi je drago što smo ovdje treću godinu za redom i što se svake godine prijavljuje sve više mladih. Dolaze nam djeca iz obližnjih gradova i drugih država, a ovu godinu smo imali priliku dovesti i mlade iz San Diega. Film koji smo snimili i stvarali u ovom kratkom vremenu zove se The Bridge; Most, a u njemu govorimo o spajanju jezika, kulture i prijateljstva - istaknula je Eagleson i dodala kako smatra da su obavili jako dobar posao i uspjeli u prenošenju svoje ideje na platno.



 Ovaj film premijerno će biti prikazan na samoj svečanosti otvaranja kao i dokumentarac iz konkurencije dugometražnih filmova, španjolski film "Kreator džungle" Jorida Morata.



 Tijekom MFF-a ukupno će biti prikazano 17 dokumentarnih filmova, sedam u dugometražnoj i deset u kratkometražnoj selekciji.

 


 U programu "Domaćih autora" bit će prikazano pet dokumentarnih ostvarenja, a Festival donosi i deset animiranih filmova s NAFF-a, prijateljskog festivala iz Neuma.



 MFF je ove godine ostvario i suradnju s američkom televizijskom kućom HBO u sklopu koje će biti prikazan poljski film "Duboka ljubav".



 Festival će biti zatvoren ostvarenjem iz off programa, Oscarom nagrađenim dokumentarnim hitom "Citizenfour", redateljice Laure Poitras.



 (Fena/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook