'Ilegalne informacije'

Rusija zaprijetila: Blokirat ćemo Wikipediju zbog stranice o kanabisu

Tehno22.08.15, 15:29h

Rusija zaprijetila: Blokirat ćemo Wikipediju zbog stranice o kanabisu
Roskomnadzor, vladina agencija koja nadzire internet, navodno je kontaktirala administratore Wikipediji, kazavši da će zabraniti internetsku stranicu u cijelosti ukoliko se taj unos, koji je u suštini recept za spravljanje charasa, ne ukloni

 

Ruska vlada je zaprijetila da će blokirati Wikipediju zbog stranice na kojoj se objašnjava vrsta hašiša pod imenom charas koja se većinom gaji u Indiji, Libanu, Pakistanu, Nepalu i Jamajci.

 

Roskomnadzor, vladina agencija koja nadzire internet, navodno je kontaktirala administratore Wikipediji, kazavši da će zabraniti internetsku stranicu u cijelosti ukoliko se taj unos, koji je u suštini recept za spravljanje charasa, ne ukloni.

 

- U slučaju da Wikipedija odluči da se ogluši blokirat ćemo njihovu stranicu na ruskoj teritoriji zbog sadržaja ilegalnih informacija - navodi se u saopćenje Roskomnadzora.

 

Agencija objašnjava da ne može samo blokirati jednu stranicu zbog načina na koji Wikipedijine sigurnosne postavke rade, prenio je britanski Indepedent.

 

- U ovom slučaju, jer Wikipedija djeluje na temelju https, koja ne dopušta ograničavanje na pojedine stranice, cijela web stranica će biti blokirana - navodi Roskomnadzor .

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook