Promijenite to odmah

Nesretni ste i mrzovoljni? Ovo su navike zbog kojih vam je loše, a ona pod brojem jedan će vas iznenaditi...

Lifestyle19.08.15, 18:59h

Nesretni ste i mrzovoljni? Ovo su navike zbog kojih vam je loše, a ona pod brojem jedan će vas iznenaditi...
Loše raspoloženje uglavnom uzrokuju događaji izvan naše kontrole, no to ne mora značiti da ćemo život provesti kako nas voda nosi, već se moramo potruditi pružiti otpor lošim stvarima i negativnom stavu koji one donose. Slijedi lista navika koje nas mogu činiti nesretnima

 

Držite se grbavo

 

Kako se osjećamo može utjecati na to kako hodamo, no i obratno može vrijediti. Ako hodamo uspravno, osjećat ćemo se bolje i razmišljat ćemo o pozitivnim stvarima. Barem tako tvrdi istraživanje u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

 

Ukratko: Nos u zrak i zabacite ramena unatrag kako biste uvijek vidjeli vedru stranu života.

 

Fotografirate sve i svašta

 

Umjesto da trošite vrijeme fotografirajući svaki mogući aspekt svog života, radije ga proživite i dobro zapamtite. Ono što ste fotografirali uglavnom vam ne ostaje u pamćenju.

 

Ukratko: Uživajte u onome što želite fotografirati prije samog korištenja aparata.

 

Dopuštate nasilnicima da vas maltretiraju

U SAD-u oko 35 posto zaposlenih doživjelo je neki oblik nasilnog ponašanja na poslu. Ako vas netko kontinuirano maltretira, to može imati užasne posljedice na vaše mentalno stanje.

 

Ukratko: Posavjetujte se s liječnikom o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, i ako trpite posljedice zbog nasilničkog ponašanja, pokušajte definirati o kakvom se zlostavljanju radi i tko ga vrši, informirajte se što možete unutar i izvan svog radnog mjesta pravno učiniti da si pomognete, te se na kraju suočite s izvorom problema ako ste to odlučili učiniti.

 

Ne vježbate

 

Ako samo tri puta tjedno vježbate na neki način (šetnja se također računa), šansa za loše raspoloženje vam se smanjuje za čak 19 posto. Što ste manje aktivni, to ćete biti lošije raspoloženi.

 

Ukratko: Izađite i prošećite. Ne morate potrošiti sat vremena, već hodajte onoliko dugo koliko vam to pričinjava zadovoljstvo. Dobra ideja je obaviti i neku kupovinu kako bi vam um bio aktivan.

 

Odugovlačite

 

Većina ljudi odgađa svoje obaveze iz raznih razloga, no to može imati negativne posljedice kao što su stres i napetost (ironično, zbog neobavljanja obaveza). 

 

Ukratko: Smanjite si stres rada na neki način – glazbom, trčanjem, ili bilo čime što vas opušta – i zatim se bacite na posao.

 

U lošoj ste vezi 

Romantična veza podjednako može biti uzrok sreće i lošeg raspoloženja, ovisno o vašem slaganju s partnerom. Ako ste stalno pod stresom, dobra je vjerojatnost da biste trebali početi razmišljati o prekidu. Osoba s kojom imate romantičnu vezu nikad vam ne bi smjela davati osjećaj manje vrijednosti ili nesposobnosti.

 

Ukratko: Veze nisu mačji kašalj i lako je moguće da vam treba profesionalna pomoć kako biste prepoznali da ste nesretni zbog situacije kod kuće. Ako vam je neugodno ići psihijatru ili psihologu (što nikako ne bi trebao biti slučaj), posegnite za savjetima obitelji i prijatelja, no ne dozvolite da oni odlučuju o važnim stvarima umjesto vas, već samo pokušajte dobiti mišljenja vanjskih promatrača.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook