Video/ Večeras pretpremijera 'Hiljadarke' na 21. SFF-u

Nikola Kojo: Drago mi je da ovdje dominira i nešto osim politike; sinoć smo slavili i pobjedu kadeta BiH...

Mediji17.08.15, 14:46h

Nikola Kojo: Drago mi je da ovdje dominira i nešto osim politike; sinoć smo slavili i pobjedu kadeta BiH...
Bosanskohercegovački film "Hiljadarka" reditelja Nenada Đurića večeras će pred ovdašnjom publikom zabilježiti pretpremijerno prikazivanje u Narodnom pozorištu, u okviru 21. Sarajevo Film Festivala



Uloge u ovom filmu ostvarili su vrsni glumci poput Branislava Trifunovića, Nikole Koje, Aide Bukve, Moamera Kasumovića, Gorana Kostića, Vanese Glođo i Siniše Udovičića.



Priča smještena u 1955. godinu prati sina penzinisanog rudara Atifa Kurtovića,  koji prvi put silazi u ruradsku jamu kada mu saopštavaju vijest da je odabran za lice koje će ukrasiti najvrijedniju novčanicu u državi. Afif odlazi u Beograd, upoznaje Tita, a kada se vraća u svoje malo rudarsko mjesto dobija posao kakav zaslužuje.



Tim povodom glumac Nikola Kojo, koji je u filmu ostvario ulogu Tita, u kraćem razgovoru s novinarima istaknuo je da ne može mnogo da kaže o filmu jer ga još nije vidio. Ipak naglašava da mu se scenario dopao, kao i stilizacija te fikcija Tita u ovom ostvarenju, posebno jer, kako ističe, nema nikakve sličnosti sa njim.



- Riječ je o dobrom tekstu i dobrim kolegama i to je nadam se rezultiralo dobrim filmom, barem sam čuo da je ispao odličan. Kada govorimo o ulozi Tita, moram reći da to nije pravi Tito,  to nije ni imitacija, već više nekakva stilizacija, neki simbolični Tito je - kazao je on.



Dodaje da film načinje temu položaja rudara, ali da nema analogije sa današnjim vremenom i s tom socijalnom pričom kako je bilo nekada, a kako je sada. Ipak, podvlači da se u filmu vidi i osjeća ta tjeskoba i težina rudarskog života koji se na žalost, kako ističe, nije ništa promijenio suštinski.



- Njihov se život nije promijenio, nego je možda sada čak i teži, jer nekada se od tog novca koji se zaradi moglo da živi, a sada i ne može. To je ta mala simbolična razlika - kazao je.



Kojo podvlači da se na Festivalu osjeća dobro, te da mu je drago što na ovdašnjim prostorima dominira nešto osim politike.



- Volim da malo i umjetnici budu zvijezde, a ne samo političari i njihove priče. Sarajevski festival je stvarno jedna ozbiljna institucija i želimo da dugo dugo traje. Osjećam se divno, grad je super kao i uvijek. Sinoć smo slavili pobjedu kadetske reprezentacije BiH u košarci - ističe on.



Govoreći o novim projektima, Kojo najavljuje da radi dosta veliku seriju "Klasa" od 60 epizoda, po ugledu na evropske i američke serije koje publika voli, poput "Most", "Killing", "Braking bed" i slično.



- Htio sam da sa kolegama iz cijelog regiona napravimo nešto generacijski, nešto veliko što će ostati oiza nas. Također, radim i jednu pozorišnu predstavu  Monti Pajtona, a nakon 20 godina ću da igram u pozorištu. Već 1. septembra kreću probe, a premijera će biti sredinom novembra u Sava centru. Nemam tremu kada je riječ o teatru, jer sam u zadnje vrijeme dosta u nekim televizijskim formatima igrao pred publikom i velikim brojem članova ekipe, te sam malo razbio tu tremu od živog nastupa. Ne volim dosadne stvari, a ovo će se igrati možda sasmo dva puta mjesečno - naveo je Nikola Kojo.

 



(Fena/mr) 
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook