Vrhunski kulturni doživljaj

Uživajte u najprestižnijem festivalu kamerne muzike u regionu: Top imena na ovogodišnjem SCMF-u

Kultura17.08.15, 12:22h

Uživajte u najprestižnijem festivalu kamerne muzike u regionu: Top imena na ovogodišnjem SCMF-u
Ove godine posjetioci će moći uživati u sedam besplatnih koncerata vrhunskih svjetskih i domaćih muzičara na pozornicama Doma armije, Zemaljskog muzeja BiH i Muzičke akademije od 26.08. do 01.09.2015


 
Najprestižniji festival kamerne muzike u regionu, Sarajevo Chamber Music Festival, u svome petom izdanju publici nudi sedam besplatnih koncerata koji promoviraju umjetničku izuzetnost. I ove godine, u težnji ka izvrsnosti kreiran je repertoar od kompoziciono i izvođački kompleksnih djela, te ostvarena saradnja sa prestižnim izvođačima koja ova djela donose u vrhunskoj interpretaciji, neminovno tako privlačeći pažnju svjetske publike i medija.


 
Ovogodišnji Festival tematski je usmeren ka konceptu "out of the box", u doslovnom značenju mišljenja izvan kalupa, izvan utvrđenih normi. Na programu su neka od najkontroverznijih djela kompozitora poput Beethovena, Schumanna ili Listza, u historiji muzike znamenitih revolucionara, ali i onih novijih muzičkih figura koje su djelovale sa margine, poput Charlesa Ivesa, Oliviera Messiana, Georga Crumba ili Albana Berga.


 
Pored rezidentnog ansambla Manhattan String Quarteta, na festivalu nastupa nekoliko pijanista svjetskog glasa. Sarajevsku publiku će uistinu obradovati koncert hrvatsko-američkog pijaniste srbijanskog porijekla Kemala Gekića, koji će kao vrhunski virtuoz i jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača Listovih djela nakon turneje po Japanu i Wagnerovog festivala u Bayreuthu konačno nastupiti i u Sarajevu.

 

Pored njega tu je pijanista Stephen Gosling, solista Njujorške Filharmonije i član ansambala Sospeso i New York New Music Ensemble, koji predstavlja publici SCMF-a svjetski kuriozitet, "Concord" sonatu Charlesa Ivesa, a na sceni će mu se u ovoj izvedbi pridružiti i najbolji bosanskohercegovački flautista Sakib Lačević. Klavirski duo Stephanie & Saar će izvesti vrijedna djela muzike 20. stoljeća na dva Steinway koncertna klavira, četveroručno, te publici zasigurno priuštiti virtuozni pijanistički spektakl za pamćenje.

 

Uz to, turski dvojac Hakan Sensoy i Safak Eriskin donosi i kamernu muziku za gudače modernih evropskih i turskih kompozitora, provocirajući i propitivanje naše vlastite pripadnosti određenom kulturnom prostoru, jer i kulturni je prostor u domeni "out of the box" promišljanja. Sopranistica Adema Pljevljak će uz Manhattan String Quartet predstaviti izvjestan muzički raritet u svjetskim okvirima - interpretaciju jednog od remek djela muzike 20. stoljeća, Lirsku svitu Albana Berga, čija je vokalna dionica tek nedavno otkrivena! Konačno, 5. SCMF će upotpuniti i izvedbe dva lokalna ansambla – sastava Etnoakademik pod vodstvom profesorice i etnomuzikologinje Tamare Karača Beljak, koji će Gudački kvartet Craiga Walsha suočiti sa originalnim materijalom tradicionalne bosanskohercegovačke muzike na kojem je isti i zasnovan, a oktet aMAS će u pripremi dirigentice Alme Aganspahić na sličan način propitivati sadržaj himni iza gudačkog kvarteta Charlesa Ivesa.


 
SCMF 2015 se realizira uz simboličnu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turskog kulturnog instituta Yunus Emre, KJKP Park, FIS Vitez, a medijski partneri su BHRT i Radio Sarajevo sa portalom Radiosarajevo.ba.


 
Organizatori Festivala otvaraju kontinuiranu interakciju sa publikom putem Facebook page Sarajevo Chamber Music Festival 2015, Twittera @SCMFSarajevo (#ScmfSarajevo), emaila [email protected] i stranice www.scmf.ba, na kojoj je objavkjen i moguće preuzeti program festivala.
 
 
Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Camber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku. Od 20. avgusta, prvih 100 mjesta će biti moguće rezervirati putem: Sarajevo Chamber Music Festival 2015 / E: [email protected] / SMS: +387 60 332 6650.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook