Ne budite 100% sigurni

Trudni ste? Ili možda NISTE? Evo kako vas test za trudnoću može 'slagati'

ŽENA iN16.08.15, 10:11h

Trudni ste? Ili možda NISTE? Evo kako vas test za trudnoću može 'slagati'
Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće koji "detektuju" prisustvo beta hCG hormona u urinu, mogu da daju tačan rezultat koji je, u stvari, lažan



Humani horionski gonadotropin ili hCG hormon zapravo prvi je pokazatelj trudnoće jer je u pitanju hormon koji izlučuje posteljica tokom trudnoće, a u krvi se može naći već nekoliko dana nakon začeća.


Nalaz krvi koji pokazuje nivo ovog hormona je gotov istog dana, a govori više od proste detekcije trudnoće. Naime, u normalnoj trudnoći beta hCG brzo i pravilno raste – na svaki 31 sat njegov nivo u krvi se udvostručuje. Nepravilan rast, međutim, može ukazati na vanmaterničnu trudnoću.

 

Isto tako i kućni testovi za utvrđivanje trudnoće, koji u pet minuta utvrđuju ima li beta hCG-a u urinu, mogu da vas zavaraju.

 

Testovi različitih cijena i proizvođača različito su osjetljivi – uglavnom reaguju već na vrednosti ovog hormona od 25-50 IJ/L, što u prevodu znači da je u vreme očekivane menstruacije, kada je vrednost beta hCG-a oko 100 IJ/L, njihova tačnost 99 odsto.

 

Međutim, ako je vrednost beta hCG-a ispod nivoa uočljivosti testa, nalaz će biti lažno negativan.

 

S druge strane, lažno pozitivan rezultat mogu izazvati krv ili proteini u mokraći, neki lijekovi za smirenje i hipnotici, kao i opasna vanmaterična trudnoća.

 

Takođe, eventualne nepravilnosti u radu bubrega mogu da učine da se promeni sastav mokraće što može dovesti do pogrešnog rezultata testa.

 

Zbog svega ovoga, i rezultat testa i nalaz krvni trebalo bi da u najkraćem roku provjerite pregledom kod lekara.

 

(telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook