Sa konferencije o ravnopravnosti spolova i kulturi

Purivatra: Položaj žene u bh. filmskoj industriji je zapostavljen...

Kultura14.08.15, 12:46h

Purivatra: Položaj žene u bh. filmskoj industriji je zapostavljen...
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je danas da su odlučili da skrenu pažnju na potencijale BiH u polju filmske industrije, ali i da aktueliziraju i ostala pitanja duboko utkana u temeljne vrijednosti evropske kulture, a to su pitanja ravnopravnosti spolova, prava manjinskih grupa i intrakulturni dijalog



To je kazao povodom konferencija o temi "Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?" koja se održava danas u Sarajevu povodom predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.



Osmanović je pojasnio da svaka država prilikom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope odredi nekoliko prioriteta koje želi staviti u fokus interesovanja, a Ministarstvo civilnih poslova BiH  (MCPBiH) je za prioritete odabralo pitanja koja se direktno ili indirektno odnose na kulturu, intrakulturni dijalog i oblasti filma, kao i postizanje spolne ravnopravnosti.



Naglasio je da je planirano da na kraju današnje konferencije bude usvojena "Sarajevska deklaracija" o položaju žene u filmskoj industriji, a koja treba da da prijedloge konkretnih mjera za postizanje veće ravnopravnosti žena u filmskoj industriji.



Ta deklaracija je, ističe, značajna ne samo za Sarajevo film festival (SFF) već i za Sarajevo i BiH, te za cijeli region, jer će njeni odjeci, kako je rekao, biti prisutni desetinama godina.



Prema procjeni MCPBiH, bilo bi dobro da BiH potencira ravnopravnost spolova, poznavajući značaj filmske industrije te koliko film ima uticaj na društvene tokove u svakoj zemlji.



Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey kazala je da se nada da će predmet diskusija na konferenciji biti načini na koje filmska industrija može doprinijeti unapređenju ravnopravnosti spolova  te borbi protiv stereotipa i seksizma u filmskoj industriji.



Također je izrazila nadu da će u regionalnoj kinoprodukciji tokom narednih godina biti vidljivo unaprijeđeno učešće žena u filmskoj industriji i ravnopravnost žena s muškaracima.



Direktor SFF-a Mirsad Purivatra mišljenja je da svi pokazatelji ukazuju na to da položaj žene u filmskoj industriji BiH jeste zapostavljen, ili da nije dovoljno naglašen.



S tim u vezi, podsjetio je da je u zemljama Skandinavije više od 50 posto žena uključeno u filmsku industriju kao kostimografi, scenografi šminkeri ili producenti, tako da smatra da ima puno prostora za unapređivanje položaja žena u filmskoj industriji BiH.



U pogledu deklaracije kazao je da ne bi ni inicirali njeno donošenje da ne misle da neće biti rezultata i da se nešto ne može promijeniti.



Naglasio je da je film jedan od najmoćnijih i najuspješnijih medija, koji pomjera granice i utiče na opće mnijenje te da je i jako sredstvo koje izaziva promjene u društvu.



Ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović kazao je da predsjedanje BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope treba pomoći BiH da konačno dođe na evropsku političku, kulturnu i obrazovnu scenu kao subjekt, a ne samo kao objekt, kao što je do sada bio slučaj.



To će, dodao je, uticati i na otvaranje raznih fondova i mogućnosti za bh. film.



Zaključio je da filmska industrija i kultura predstavljaju jednu od naznačajnijih mogućnosti za investicije i ekonomski razvoj BiH te da je SFF postao značajna razvojna kategorija, ne samo za Sarajevo već i za cijelu BiH, i to ne samo zbog novca koji donosi tokom održavanja već i zbog slike koju generira o BiH.



(Fena/mr) 
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook