Foto/ Počela festivalska groznica

Kad Sarajevom zavlada duh SFF-a: Vrhunska atmosfera već 'zarazila' gradske ulice

Kultura13.08.15, 18:12h

Kad Sarajevom zavlada duh SFF-a: Vrhunska atmosfera već 'zarazila' gradske ulice
Glavni grad BiH već u cjelosti odiše festivalskom atmosferom. U centru grada na središnjim lokacijama užurbano se završavaju posljednje pripreme za sutrašnje otvaranje najveće regionalne filmske smotre - ovogodišnjeg 21. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će trajati do 22. augusta



Crvene festivalske zastave vidljive su posvuda, na mjestima gdje će biti neka od festivalskih dešavanja, a gotovo je u cjelosti već uređen trg ispred Narodnog pozorišta, centralno mjesto svih festivalskih događaja. Šatori su na ovom festivalskom trgu već postavljeni, a to će biti mjesto susreta predstavnika medija, ali i građana te profesionalaca s predstavnicima filmske industrije iz različitih aspekata.



Također, već je otvorena i ljetna bašta koja svake godine tradicionalno neposredno ispred ulaza u Narodno pozorište privuče veliki broj turista i građana Sarajeva, ali i filmskih djelatnika, dok u večernjim satima posebno bude posjećena zbog ceremonija na crvenom tepihu SFF-a.

 

sff2


Ujedno, na ulicama grada već je vidljiv veliki broj stranih turista koji tradicionalno dođu zbog Festivala, prateći njegov bogat filmski program, ali i mnoge prateće sadržaje, uključujući i noćni život.



"Druga majka" naziv je brazilskog filma rediteljice Anne Muylaert kojim će biti otvoreno ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala. Projekcija će biti upriličena u Narodnom pozorštu uz svečanu ceremoniju koju će voditi istaknuti bh. glumac Feđa Štukan, a uslijedit će i prikazivanje pred publikom Ljetnog kina HT Eronet.

 

sff4

 



Sarajevo Film Festival ovaj će put imati čast da ugosti jednog od vodećih svjetskih glumaca oskarovca Benicia Del Tora, kojem će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

 

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe "Savršen dan" u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

 

sff1



(Fena/mr) 



<


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook