Druga najvrjednija kompanija na svijetu

Nakon 16 godina Google mijenja ime: Evo kako će se sad zvati

Tehno11.08.15, 13:06h

Nakon 16 godina Google mijenja ime: Evo kako će se sad zvati
Korisnici Googleovih servisa poput pretraživača, Gmaila ili YouTube praktično neće primijetiti nikakvu razliku

 

Nakon 16 godina poslovanja, druga najvrjednija kompanija na svijetu mijenja ime. Kompanija Google od sada će se zvati Alphabet. Ovu vijest saopćili su iz same kompanije, nakon čega je vijest odjeknula u medijima širom svijeta.

 

Veliku reorganizaciju kompanije najavili su osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin, koji su također otkrili da će novi direktor Googlea umjesto Pagea biti Sundar Pichai.

 

Google je počeo isključivo kao internet pretraživač, a nedugo zatim kompanija se počela širenje na druge sektore interneta, ali i ekonomije uopće. Tako, Google je tokom rada razvio Gmail, YouTube ali i druge svjetski popularne projekte.

 

Page i Brin kažu da su grane kompanije sada postale raznolike i da zahtjevaju posebne tipove razvoja i nadziranja. Zbog toga se javila potreba za osnivanjem krovne organizacije Alphabet, dok će Google od sada biti samo jedan dio te organizacije. Korisnici Googleovih servisa poput pretraživača, Gmaila ili YouTube praktično neće primijetiti nikakvu razliku, prenosi NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook