FOTO/ Završen festival studentskih pozorišta u Banjaluci

'Kestenburg' ujedinio nacije sa tri kontinenta: Dobitnik glavne nagrade Univerzitet Vilnius

Kultura10.08.15, 12:09h

'Kestenburg' ujedinio nacije sa tri kontinenta: Dobitnik glavne nagrade Univerzitet Vilnius
Nagradu stručnog žirija „Zlatni Kesten“ dobio je pozorišni studio “PALĖPĖ” sa Univerziteta Vilnius iz Litvanije, za predstavu “Odijela”

 

Prvi međunarodni festival studentskih pozorišta u Banja Luci “Kestenburg“ juče je svečano zatvoren uz dodjelu nagrada pred punom salom Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

 

Nagradu stručnog žirija „Zlatni Kesten“ dobio je pozorišni studio  “PALĖPĖ” sa Univerziteta Vilnius iz Litvanije, za predstavu “Odijela”. Njihovo djelo govori o prijateljstvu i ljubavi koje prevazilaze sve probleme i prepreke. Litvanci su oduševljeno primili nagradu koju nisu očekivali zbog jake konkurencije i kvaliteta ostalih učesnika. Predsednik žirija, Branislav Lečić, rekao je da je jedini kriterijum u izboru pobjednika bio umjetnički kvalitet predstava, a da su Litvanci pokazali neobičnost i magičnost umjetničkog postupka u teatru, koji im je doneo pobjedu.

 

kestenburg-1

 

Nagrada publike „Srebrni Kesten“,  nagrada takmičarskih pozorišta „Bronzani Kesten“, i nagrada za najboljeg glumca u vidu teniske loptice sa potpisom Novaka Đokovića, otišle su u ruke fantastičnim Izraelcima iz glumačke škole „Yoram Lowenstein“ iz Tel Aviva. Njihova drama pod imenom „Rat“ govori o posledicama koje rat ostavlja na ljude i o promijenjenom stanju svijesti i vrijednosti u ratnom okruženju. Sam osnivač ove škole izašao je na binu da se zahvali organizatorima, publici i učesnicima,  pri čemu je rekao da je njihov uspjeh na ovom festivalu pokazao nadu u bolje sutra, jer su ljudi prepoznali poruku djela i veličinu problema o kome govori. Takođe je istakao značaj koji „Kestenburg“ ima za stvaranje saradnje i komunikacije među mladim ljudima iz čitavog svijeta. On je u suzama objasnio vrijednost prijateljstva ostvarenog između izraelskih i iranskih glumaca u toku festivala, i rekao da je to veliki korak u prevazilaženju razmirica i predrasuda među mladima iz zavađenih nacija.

 

Specijalne nagrade „Kestenov list“ dodjelila je direkcija „Kestenburga“. Nagradu za najbolju scenografiju dobila je pozorišna trupa „Madreš“ iz Teherana, za najboljeg režiserom proglašen je Olegas Kasminas, a nagradu za hrabri pristup modernim socijalnim trendovima u pozorištu dobilo je beogradsko pozorište „Krsmanac“.

 

U razgovoru sa mladim glumcima shvatili smo da je slika i poruka mira i prijateljstva koju je „Kestenburg“ poslao u svijet, značajnija i veća od bilo koje nagrade. Učesnici festivala su najzadovoljniji upravo prilikom da upoznaju druge kulture i steknu prijatelje sa udaljenih krajeva planete. Oni su poslednjih deset dana proveli zajedno, družeći se i razmjenjujući profesionalna iskustva, što su organizatori festivala ocjenili kao svoj najveći uspjeh.

 

Glumci, volonteri, organizatori i publika su juče nakon ceremonije zatvaranja festivala dugo ostali ispred pozorišta, i u suzama se pozdravljali sa novostečenim prijateljima koji napuštaju Banja Luku. Vidjevši ovo, članovi žirija su prokomentarisali kako ovo nije kraj, već početak nečeg najljepšeg što možemo poslati u svijet. „Ovaj Festival treba svim snagama podržati jer stvara fantastičnu priliku za dragocjenu komunikaciju putem umjetnosti“, rekao je Lečić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook