Nagrade u Herceg Novom

Zlatna mimoza Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu 'Takva su pravila'

Kultura09.08.15, 11:09h

Zlatna mimoza Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu 'Takva su pravila'
Sinoć je završio Montenegro Film Festival koji je tokom prve nedjelje augusta, 29. put u Herceg Novi doveo veliki broj filmskih stvaralaca

 

Hercegnovski filmoljupci uživali su u 100 ostvarenja u četiri bioskopa na otvorenom - na tvrđavama Kanli kula i Forte mare, na Trgu od muzike i atrijumu Kuće Ive Andrića.


Sinoćnjim svečanim uručenjem priznanja i projekcijom filma „Gorčilo" Milana Karadžića na Kanli kuli završio je ovaj festival.

 

Grand Prix Velika zlatna mimoza pripao je filmu „Takva su pravila" Ognjena Sviličića za "postignute veoma snažne emocije uz upotrebu minimalističkih kreativnih sredstava". Sviličić je nagrađen i za scenario. 

 

Zlatnu mimozu za mušku ulogu žiri je dodijelio Emiru Hadžihafizbegoviću za rolu u tom filmu naglasivši da je "ulogu oca odigrao impresivno i krajnje neobično, noseći ovu potresnu priču na svojim leđima". Naš glumac primio je nagradu, zahvalio publici, a organizatorima poručio da čuvaju festival jer: "neoliberalni kapital može nam uzeti GSM, može nam uzeti vodu, struju ali ne može nam uzeti našu kulturu".

 

Hadžihafizbegović ima suviše glumačkih ostvarenja i nagrada tako da ih je teško pobrojati na jednom mjestu, samo podsjećamo da je našem poznatom i priznatom glumcu u junu uručena nagrada "Vladimir Nazor", koju Republika Hrvatska dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u književnosti, muzici, filmu, likovnim i primijenjenim umjetnostima, pozorišnoj umjetnosti, te arhitekturi i urbanizmu. Ono što je presudilo da je dobije, pet je nagrada sa velikih svjetskih festivala koje je dobio za glavnu ulogu u hrvatskom filmu "Takva su pravila" Ognjena Sviličića.

 

- U tom filmu sam napravio posao koji je, eto, izazvao senzibiliziranost raznih žirija na raznim merdijanima, skromno će Hadžihafizbegović. 

 

Osim Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji za najboljeg glumca u takmičarskom programu Horizonti, za ostvarenu ulogu u Sviličićevu filmu dobio je i Grand Prix za najboljeg glumca na festivalima u Stockholmu (Švedska), Cottbusu (Njemačka), Minsku (Bjelorusija) i nagradu s beogradskog Festa, gdje je u takmičarskom programu bilo 15 filmova.

 

Ivona Juka laureat je Zlatne mimoze za režiju uz obrazloženje da je "u filmu 'Ti mene nosiš' uspjela uskladiti veoma komplikovanu filmsku strukturu sa mnoštvom likova i kreativnom upotrebom filmskog vremena".


Zlatnu mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Ariane Lebed (Otok ljubavi) a za najbolju kameru Milanu Tvrdišiću (Bićemo prvaci sveta). Specijalno priznanje dodijeljeno je Vuku Ršumoviću "za rad sa naturščicima" u filmu "Ničije dete" i Petru Popoviću za "kreativnu upotrebu slike" u filmu "Trelevator". Žiri u sastavu Iv Boase (predsjednik), Goran Marković i Draško Đurović gotovo je sve odluke donio jednoglasno.

 

Laureat nagrade „Živko Nikolić" je Milan Karadžić za film „Gorčilo" kojim "ostaje na tragu poetike Živka Nikolića".

 

Od 1. do 7. augusta na festivalu u Herceg Novom u tri takmičarske i jednoj revijalnoj selekciji prikazano je preko 100 filmova na više lokacija. Ukratko, Montenegro film festival, koji ima sve veći renome i postaje sve značajniji na festivalskoj mapi, na temeljan a nepretenciozan način spojio je  autorska ostvarenja i filmove visokog stepena popularnosti, osvjedočena redateljska, glumačka imena s mlađim stvaraocima.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook