VRIJEME KADA SE NAJVIŠE ČITA

Pet najboljih kombinacija za august: Koje knjige vrijedi ponijeti na plažu?

Nedjeljni magazin07.08.15, 14:48h

Pet najboljih kombinacija za august: Koje knjige vrijedi ponijeti na plažu?
Ukoliko niste znali, ljeto je doba kada se najviše knjiga pročita... Zato ni vi ne smijete dozvoliti da vaš ljetni odmor prođe, a da prste ne "zamučite" listanjem stranica

 

Online knjižara Knjiga.ba spremila je kratku listu zanimljivih naslova, koje zaista vrijedi ponijeti na plažu. Izbor je na vama...

 


„Čudan osjećaj u meni“ - Orhan Pamuk


Nobelovac Orhan Pamuk radio je na svom najnovijem romanu šest godina. Više od četrdeset godina, glavni junak, bozadžija Mevlut na istanbulskim ulicama prodaje kiselo mlijeko, bozu, pilav, čuvar je parkinga. Posmatra kako ulice ispunjavaju različiti ljudi, kako se veliki dio grada ruši i nanovo gradi, kako svijet pristiže iz Anadolije i stiče bogatstvo; s druge strane biva svjedokom preobražaja, političkih prevrata kroz koje zemlja prolazi. Uvijek ga kopka šta je izvor nečeg što ga čini drukčijim od ostalih, tog čudnog osjećaja u njemu. Ali nikada ne prestaje da misli na prodaju boze u zimskim večerima i na to ko je u stvari ona koju voli.


Da li je u ljubavi važnija čovjekova namjera ili njegova sudbina? Da li naša sreća ili nesreća zavise od naših izbora ili nam se događaju mimo nas? U potrazi za odgovorima na ova pitanja, roman „Čudan osjećaj u meni“ daje sliku sučeljavanja porodičnog i života grada, gnjeva i bespomoćnosti žena unutar doma.


Književna kritika je novi Orhanov roman već proglasila njegovim najboljim djelom. Ako volite ovog prvoklasnog turskog književnika, kritika vam nije potrebna; a ako ne, vrijedi provjeriti da li su kritičari ponovo u pravu?

 

pamuk-cudan-osjecaj-nu-meni


„Zavedena“ - S. K. Stivens


Snažna i emocionalno nabijena ljubavna priča o mladoj ženi koja je rastrzana svojim osjećanjima prema zgodnom, pouzdanom momku koji je obožava i popularnoj, seksi, lokalnoj rok zvezdi. Pošto se upetljala u ljubavni trougao koji je doveo do razorne izdaje, Kira se zavjetovala da će izvući pouku iz svojih grešaka. Čvrsto je odlučila da nikad više nikome ne nanese takav bol, posebno ne osjećajnom muškarcu koji joj je osvojio srce.


Međutim, život pred svaku vezu postavlja nove izazove. Hoće li Kirina ljubav izdržati i najtežu probu? Lako je voljeti... Ali teško je vjerovati.

 

zavedena


„Svilena buba“ - Robert Galbraith


Drugi roman Roberta Galbrajta iz serijala o detektivu Kormoranu Strajku, mušičavom i genijalnom privatnom istražitelju, koji je zahvaljujući svojim nekonvencionalnim metodama već poslije prve knjige "Zov kukavice" stekao milione obožavalaca širom svijeta.


Romanopisac Oven Kvajn je nestao, a njegova žena Leonora za pomoć se obratila Kormoranu Strajku. Kvajn je i ranije imao običaj da odluta na nekoliko dana, kako bi se osamio i posvetio radu, ali i izazvao zanimanje javnosti. Strajkov zadatak naoko je lak; treba samo da nađe Kvajna i vrati ga kući. Ipak, tokom istrage se ispostavlja da je Kvajnov nestanak ovoga puta mnogo više od pukog hira. Rukopis njegove najnovije knjige Bombiks Mori uznemirio je duhove, a na nesreću, Kvajn se tim romanom zamjerio i nekim veoma osvetoljubivim ljudima.

 

svilena-buba


„Autofikcija“ - Hitomi Kanehara


Intenzivno putovanje u mračne dijelove Tokija, na kojemu kontroverzna autorica izokreće uvriježeno mišljenje o japanskoj kulturi.


Japanska autorica Hitomi Kanehara (1983.) roman "Zmije i naušnice" napisala je s dvadeset dvije godine i njime osvojila prestižnu japansku književnu nagradu Akutagawa. Roman je u Japanu prodan u više od milijun primjeraka. Tri godine poslije, Kanehara, sada već prepoznata u svijetu, objavljuje "Autofikciju".


Ovaj roman svojevrstan je autobiografski zapis, no pitanje je koliko možemo vjerovati pripovjedačici Rin, uspješnoj spisateljici, tek udanoj i ludo zaljubljenoj mladoj ženi. Ubrzo uviđamo da Rin obuzimaju paranoične misli, a izraz „ludo zaljubljena“ poprima zlokobno značenje. U četiri poglavlja knjige vraćamo se u Rininu traumatičnu prošlost i otkrivamo detalje o šokantnom odrastanju i seksualnom buđenju ove emocionalno nestabilne žene.


Kanehara je doista kontroverzna spisateljica – dok jedni njezine romane proglašavaju psihotičnim piskaranjem i besmislicama, drugi je nazivaju novim, zapanjujućim glasom japanske književnosti. "Autofikcija" je uznemirujuća knjiga, neki bi rekli luda ili bizarna. Ali, definitivno, knjiga koja nam ne izlazi iz misli – sviđala nam se ili ne.

 

autofikcija

 

„Život na visokoj nozi - Stockholmska trilogija III“ - Jens Lapidus


Roman „Život na visokoj nozi“, posljednji dio Lapidusove Stockholmske trilogije, donosi žestoku priču o borbi za ostavštinu jedne od najvećih kriminalnih organizacija u švedskome podzemlju. Surovo i mračno, s oštrim i neuvijenim dijalozima koji odišu autentičnošću, Lapidus ispisuje još jedno poglavlje svoje trilogije o beskrupuloznoj borbi za prevlast u švedskom kriminalnom podzemlju, a čiji je cilj jednostavan i očit – život na visokoj nozi.


„Lapidus nam otkriva jedan manje poznat Stockholm – grad koji je meka lopova, preprodavača droge i bandi.“ The New Yorker

 

zivot-na-visokoj-nozi

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook