Poznati glumac i reditelj ponovo na SFF-u

Danny Huston se vraća u Sarajevo kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015

Kultura06.08.15, 12:15h

Danny Huston se vraća u Sarajevo kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015
Danny Huston se vraća na Sarajevo Film Festival kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015. te predstavlja film Danisa Tanovića "Tigrovi"

Nagrađivani glumac i reditelj Danny Huston poznat po svojoj svestranosti i dramatičnoj pojavi kojom zrači sa ekrana, kustos je Fondacije Katrin Cartlidge 2015. i vraća se u Sarajevo kako bi dodijelio nagradu ovogodišnjem dobitniku.

 

Danny će također predstaviti i film Danisa Tanovića „Tigrovi“ zajedno sa rediteljem i producentima. Film će biti prikazan u okviru programa Open Air na najvećoj festivalskoj lokaciji Ljetnom kinu HT Eronet.

 

Huston je nedavno okončao rad na filmu „Posljednja fotografija“, filmskoj adaptaciji istoimenog romana Simona Astairea, koji je režirao i u njemu odigrao glavnu ulogu. U skorije je vrijeme također nastupio u filmovima „Sve što vidim si ti“ Marca Forstera, „Čudovište“ Bernarda Rosea, „Pritisak“ Rona Scalpella i „Velike oči“ Tima Burtona.

 

Huston je karijeru reditelja započeo filmom „Gospodin North“, a kao glumac se probio nastupom u nezavisnom filmu „Ivansxtc“ za koji je 2000. godine nominovan za nagradu „Nezavisni duh“ za najbolju mušku ulogu. Nakon toga je ostvario mnogobrojne uloge, između ostalog i u filmovima „Oslobodilac“, „Kongres“, „Hitchcok“, „Bijes titana“, „Avijatičar“, „Brižni baštovan“, „Djeca čovječanstva“, „Marija Antoaneta“, „Dva Jacka“, „Dan nakon Božića“, „Robin Hood“, „Prijedlog“, „Rođenje“, „X-Men počeci: Wolverine“, „30 dana noći“ i „Kraljevstvo“.

 

Huston je 2013. za ulogu u TV seriji „Magični grad“ (STARZ) nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u seriji, mini seriji ili TV filmu. Huston je nastupio i u drugim televizijskim hit serijama uključujući serije „Gospodari seksa“ (Showtime), „Ne poznajete vi Jacka“ (HBO), „John Adams“ (HBO/Playtone) kao i u ulozi Massima Dolcefina u seriji „Američka horor priča“ (HBO).

 

Katrin Cartlidge Fondacija 2015.

 

Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim talentima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

 

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson, Jeremy Ironsu, Danny Gloveru i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Ken Loachu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

 

OvogodišnjI dobitnik nagrade će biti predstavljen 21. augusta na posebnom gala događaju u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook