Bivši novosadski neonacista promijenio spol

Dajana Pospiša: Pobjegla sam u fašizam da sakrijem ženu u sebi

Lifestyle25.07.15, 18:54h

Dajana Pospiša: Pobjegla sam u fašizam da sakrijem ženu u sebi
Ne krije da je imala teško djetinjstvo i da je to na jedan tužan način obilježilo život

 

Rođena je kao Dejan, ali je ime promijenila u Dolf. Svoje postupke iz mračne prošlosti, zbog kojih je provela tri godine u zatvoru, pravda činjenicom da je pokušavala da pobjegne od sebe.

 

- Zbog osude društva pobegla sam u ekstrem. Dugo sam sve to potiskivala u sebi, ali onda sam shvatila da ne moram da živim drugačije. Svi koji su me poznavali govorili su da sam dobra osoba i da treba da budem svoja i da više ne stavljam maske - sa sjetom priča Dajana.

 

dolf-pospisa

Dejan na antifašističkom protestu 2007. u Novom Sadu

 

Počela je da se bori sa depresijom koju je osjećala jer je živjela nečiji tuđi život.
 

- Sve je to nestalo kada sam počela sa hormonskom terapijom - priča za “Blic” Dajana, koja se sa svojom mračnom prošlošću pozdravila prije skoro deset godina.

 

Kako kaže, u periodu kada nije mogla ni sama sebi da objasni šta joj se dešava, počela je da radi stvari koje ni za šta na svijetu ne bi ponovila.
 

- Bila sam neartikulisana osoba, stalno sam bila besna i isfrustrirana. Nekada nisam mogla čak ni da pričam koliko mi je bilo teško. Osećala sam kao da sam zatvorena u kavezu i koliko god da sam to silno želela, nisam nalazila izlaz. Sve blokada i depresije nestale su kada sam prihvatila sebe - priča Dajana koja trenutno živi u Novom Sadu i povremeno, kada za to ima novca, prima hormonsku terapiju.

 

dajana-pospisa

Dajana danas sretnija nego ikada

 

Ne krije da je imala teško djetinjstvo i da je to na jedan tužan način obilježilo život.

 

- Bilo je loših i teških dana. Nisam u kontaktu sa majkom i uvek smo se slabo viđale. Ista situacija je i sa sestrom - kaže Dajana koja je jedan period života provela u Dječjem selu.
 

Jedna od njenih najvećih želja je da nađe posao i nastavi sa terapijama, ali i da upozna majorku Helenu.
 

- Istraživala sam šta mi se dešava pune dve godine. Nisam znala ništa o transrodnim osobam - kaže hrabra Dajana.

 

Imala teško djetinjstvo

 

Rodbina Pospiša prvi put je saznala da on mijenja pol od novinara. Kako oni kažu, Dejan je imao jako teško djetinjstvo i jedan period života proveo je u Dječjem selu i novosadskom prihvatilištu za starije maloljetnike.

 

- Njegov pokojni otac se razveo od majke. Koliko se mi sećamo, i on je sebi menjao ime. Zvao se Valter, ali je voleo da ga zovu Adolf. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Kamion je udario bicikl koji je vozio. Njegova majka se nekoliko puta preudavala i danas živi u Novom Sadu, a Dejan i njegova rođena sestra su jedno vreme živeli u Dečjem selu. Selili su se i u Veternik kod strica, ali su ispoljavali agresivno ponašanje - priča dalji rođak, koji kaže da je sa njima izgubio kontakt, ali da mu je uvijek bilo žao djece jer nisu imala normalno djetinjstvo.

 

Kako kažu, ako će se zbog promjene pola bolje osjećati, da mu to neće zamjeriti, ali da je bitno da se ne vraća starim korijenima kada je bio mnogo nasilan.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook