Foto/ Na festivalu u Avinjonu

Veoma uspješno učešće projekta East West-a 'Nadanje Srebrenica'

Kultura21.07.15, 20:29h

Veoma uspješno učešće projekta East West-a 'Nadanje Srebrenica'
Završeno je sedmodnevno učešće multimedijalnog projekta “Nadanje Srebrenica” na jednom od najvećih umjetničkih festivala na svijetu, Festival d’Avignon. Ovaj projekat sarajevskog East West-a bio je veoma posjećen i primljen je izuzetno

 

 

Publika se zadržavala dugo u prostorima koji pričaju priču o ubijenim i nestalim tokom genocida u Srebrenici 1995. Irena Mulamuhić je pobrala jednodušno divljenje i poštovanje za svoju životnu ulogu Majke iz Srebrenice koju je igrala po 6 sati svakog dana, bez ijedne izgovorene riječi. Film o mjestima zatočenja, pogubljenja i masovnih grobnica bosanskih muslimana iz Srebrenice, duboko je potresao publiku, kao i imena žrtava i vizualizacija procesa DNK identifikacije.

 

Posjetitelji su ostavljali i komentare u knjizi utisaka među kojima je i ovaj jednog mladog Francuza: “Rođen sam kad se ovo događalo. Hvala vam što ste mi ovo pokazali…. Kako to da nikada nisam ništa znao o ovoj užasnoj tragediji?” 

 

Čuveni francuski kritičar Jean Michel Frodon u magazinu “Salte” napisao je inspirisan tekst o multimedijalnom djelu “Nadanje Srebrenica” East West-a na Festivalu d’Avignon: “ ‘Nadanje’ je moćan odgovor impresivnog dostojanstva….” Vodeći španski dnevni list “El Mundo” pišući o avinjonskom Festivalu, izdvojio je “Nadanje, Srebrenica” u posebnoj sekciji pod naslovom “Hladni plamen Srebrenice” Između ostalog kaže: “

 

Projekat ‘Nadanje, Srebrenica’ je izbjegao senzacionalizam i trivijalizaciju genocida….” Švedski visoko tiražni list “Expressen” počinje svoj izvještaj o avinjonskom Festivalu opisom bosansko-herceogovačkog projekta i podvlači kako “Nadanje, Srebrenica” šokantno podsjeća na to kako su Ujedinjene nacije izadale Srebrenicu. 

 

Naš projekat je bio prikazivan u samom srcu Festivala d’Avignon, u Institutu Louis Pasteur koji je festivalski centar. Između mnogih posjetitelja, “Nadanje, Srebrenica”su posjetili neki od vodećih javnih ličnosti iz više evropskih zemalja: Oliver Py, umjetnički direktor Festival d’Avignon; Paul Rondin, generalni direktor Festival d’Avignon; Thomas Ostermeier, reditelj i umjetnički director berlinskog Shaubuehne; Joanna Baker, generalna direktorica Edinburgh International Festival; Leyla Shahid, jedna od najvećih palestinskih autoriteta u Evropi; Joseph Zimet, director francuske nacionalne misije “Centenaire”; Remy Ouardan, francuski novinar i aktivist i mnogi drugi. 

 

nadanje-srebrenicaa

 

Tokom prikazivanja projekta održan je i javni razgovor “Odustvo rata” u kojem su učestovali Haris Pašović; Emmanuel Wallon, francuski sociology i politolog i Edwy Plenel, ugledni francuski novinar.

 

Autori “Nadanje, Srebrenica” su Haris Pašović, Lada Maglajlić i Enes Huseinčehajić. Kustos projekta je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić.

 

Stručni saradnici su istražitelji Instituta za nestale BiH, Amor Mašović, Sadik Selimović i Ismet Musić. U realizaciji filma koji je dio projekta učestovali su snimatelj Alen Alilović i montažer Goran Lončarević Goc.

 

Umjetnički saradnici su Irma Saje i Vedad Orahovac. Prevoditeljice su Senada Kreso i Alma Milanović. Producentski tim čine Christopher Yggdre, Haris Pašović, Ismar Hadžiabdić, Sylvain Cochard i Lejla Abazović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook