BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ DODIKOV REFERENDUMSKI UDAR

Konačno stigao tamo gdje je Milošević bio '91.: Niko ne sme da ga hapsi!!!


16.07.15, 15:33h

 

Milorad Dodik je definitivno stigao tamo gdje je Slobodan Milošević bio 1991. godine. Ironija sudbine je odredila da se 25 godina nakon svih naših ratova ovdje ponovo pojavi odlučni nacional-socijalista koji će, eto, „srpskom narodu donijeti slobodu i blagostanje“.


Poznata nam je ona da Balkan pati od viška historije, ali da li smo zaista zaslužili da decenije i decenije naših jedinih života protračimo u stanju ni rata ni mira, bez zemlje, države i pravnog sistema, na granici siromaštva sa političarima koji, krijući se iza gromoglasne brige za narod, kriminalom zbrinjavaju sebe i vlastite elitističke familije?


Povod za ovaj tekst jeste posljednji referendumski udar na Bosnu i Hercegovinu pripremljen u kuhinji Dodikovih nacional-socijalista, ali spisak razloga za našu hroničnu dubiozu ne bi stao odavde pa sve do baze Wright Peterson u Daytonu gradu, u američkoj državi Ohio.

 

Aplaudiraju mu njegovi glasači čak i kada u vlastite džepove halapljivo trpa njihov novac


Jasno je da su po pitanju aktuelnog predsjednika Republike Srpske moral, poštenje i kućni odgoj nepostojeće kategorije. I zato valjda ljudi za njega glasaju.


Simpatizeri SNSD-a uživaju u Dodikovim psovkama, u njegovom primitivizmu, vole ga kada falšira dok pjeva pod šatorima seljačkih vašara, kada „srbuje“ i brine za njih. Kada provocira, vrijeđa i pljuje na ljudske svetinje. Aplaudiraju mu njegovi glasači čak i kada u vlastite džepove halapljivo trpa njihov novac.


Ali nije ni to. Nije, dakle, problem u demokratskim dostignućima i Dodikovim glasačima jer, tu se bar svi slažemo, neotuđivo je građansko pravo na izborima ispasti naivan i glup. Druga je stvar što se na ovim prostorima to pravo manifestira učestalije nego bilo gdje drugdje.


I ne zaboravimo, Dodikov je politički idol, Sloba Milošević se zove, u svoje vrijeme ubjedljivo i više puta pobjeđivao na demokratskim izborima. Pa zašto bi se onda Republika Srpska ponašala drugačije od „majčice“ Srbije...?

 

Deset godina je pljačkao javne fondove u Republici Srpskoj. Deset godina je negirao Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno je preuzeo apsolutnu vlast u pola države


Problem sa Dodikom nije nastao prekjučer, kada su njegovi podanici glasali za referendum u Narodnoj skupštini RS-a, i zato se on ne može riješiti verbalnim osudama koje slušamo u protekla 24 sata. Skoro deset godina Dodik se pripremao za ovaj trenutak. Deset godina je pljačkao javne fondove u Republici Srpskoj. Deset godina je negirao Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno je preuzeo apsolutnu vlast u pola države. Njegovi su policija, sudovi, tužiteljstva... Bez njegovog blagoslova, od Trebinja do Bosanskog Novog, ne može se otvoriti ni trafika. Njegovi naoružani batinaši presreću neprijatelje režima po cesti, premlaćuju i prijete, reketare one rijetke preostale privrednike izvan voždove kontrole... I nisam baš primijetio da se za sve ove godine neko od međunarodnih zvaničnika, istih onih koji danas osuđuju posljednju odluku o referendumu, zbog toga ozbiljno nasekirao.


Pa nisu prošle ni tri godine otkako je multietničkoj grupi novinara iz Sarajeva, među ostalim tu je i moja malenkost, zbog konstatacije da je „Republika Srpska nastala na masovnim zločinima i genocidu“, montirao optužnicu za širenje nacionalne i vjerske mržnje u banjalučkom sudu, uz još uvijek realnu i otvorenu prijetnju da će nas sve zajedno strpati u zatvor. O tužbama za klevetu zbog argumentiranih i dokumentiranih priča o Dodikovom brutalnom kriminalu, koje smo, u (neravno)pravnoj utakmici na gostujućem terenu, na banjalučkim sudovima, naravno, sve glatko pogubili, da i ne govorimo...


A šta je za sve to vrijeme radio bh. sistem kako bi zaustavio Dodikov kriminal i pravno nasilje koje on godinama nekažnjeno provodi?

 

I dok su Inzko i bulumenta ambasadora na službi u BiH licemjerno šupljirali o „vladavini pravne države i dejtonskim nadležnostima“, Dodik je nastavljao još žešće i brutalnije pljačkati i negirati Bosnu i Hercegovinu


Šta su radili Inzko i njegov OHR, ambasadori, pravdoljupci iz raznih domena i strani namjesnici? Tužiteljstvo i Sud BiH su, sjetimo se i toga, brže-bolje sve nepobitne i dokaze „van razumne sumnje“ o Dodikovom kriminalu odbacili pod sramnim izgovorom „nenadležnosti“, te su amnestiju za njegove aferime prepustili sudovima koje predsjednik RS kontrolira kao pokrete vlastitim lopovskim prstima.


I dok su Inzko i bulumenta ambasadora na službi u BiH licemjerno šupljirali o „vladavini pravne države i dejtonskim nadležnostima“, Dodik je nastavljao još žešće i brutalnije pljačkati i negirati Bosnu i Hercegovinu.


Nedavno je Nicholas Hill iz američke ambasade u svom oproštajnom pismu otprilike poručio da će Dodik na kraju završiti sa „Mirom i Markom“, aludirajući valjda na egzilantski status ostataka porodičnog klana Miloševićevih u Putinovoj Rusiji. Hill je još i rekao (kao da diplomatski zna i vjeruje?) da će Dodik put Rusije krenuti avionom!?


Baš onako, dirljiv, lijep ambasadorski gest, prigodan kao pogovor za političke memoare o karijeri jednog dokazanog balkanskog hrmpalije i šoviniste.

 

Hajde da se udružimo i ponudimo predsjedniku svega u Republici Srpskoj avionsku „one-way ticket“ za Moskvu, ili Sibir u najgorem slučaju, kad mu već korumpirano pravosuđe i licemjerni stranci godinama dozvoljavaju da slobodno divlja, pljačka i vrijeđa?


I zašto se onda čudimo što je Dodik ispao takav kakav jeste? Uostalom, hajde da se udružimo i ponudimo predsjedniku svega u Republici Srpskoj avionsku „one-way ticket“ za Moskvu, ili Sibir u najgorem slučaju, kad mu već korumpirano pravosuđe i licemjerni stranci godinama dozvoljavaju da slobodno divlja, pljačka i vrijeđa?

 

„One-way ticket“, nije loša ideja, ambasadore Hill. Ko zna, možda Mile i pristane. Deal?


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook