Probajte nešto novo

U Muzeju Jevreja Sarajevo večeras Noć sefardske kuhinje

Kultura14.07.15, 08:58h

U Muzeju Jevreja Sarajevo večeras Noć sefardske kuhinje
Noć sefardske kuhinje bit će tradicionalno održana večeras u Muzeju Jevreja Sarajevo u okviru Festivala "Baščaršijske noći"

 


Savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber kazao je Feni da ove godine program nosi naziv "Šavuot - La entrega de la Tora;", odnosno poruka Tore.



Objasnio je da Šavout znači praznik sedmica koji se slavi po isteku sedme sedmice nakon Pesaha, praznika Beskvasnih Hljebova.



- Na ovaj dan, šestoga dana mjeseca Sivana, 600.000 punoljetnih muškaraca Jevreja prisustvovalo je davanju Tore na Sinaju, zbog toga se ovaj praznik naziva još i "zeman matan Toratenu" što znači "vrijeme davanja naše Tore" - kazao je.



Tauber je dodao da se ovaj praznik još naziva i praznikom žetve, jer upravo u ovo doba godine pada i žetva.



- Običaj je da se za ovaj praznik jede sve što je mliječnog porijekla. Tako se ovaj praznik može nazvati praznikom sira - pojasnio je.



Također je dodao da, iako u sefardskoj kuhinji postoji običaj da se jela od sira prave tokom cijele godine, ipak se za praznik Šavuot jela prave isključivo na mliječnoj osnovi.



- Tako će se za ovaj dan na trpezi naći neobična jela kao bisida, pastel, knedle sa sirom, pastel sa sirom i špinatom, burikitas di kezu i zelenika - kazao je.



U okviru programa će biti izvedene najljepše sefardske romanse, a nastupit će kantautor Saša Kabiljo.

 

(FENA/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook