U okviru Sarajevo Film Festivala

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2015

Kultura13.07.15, 14:39h

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2015
Talents Sarajevo 2015. u okviru Sarajevo Film Festivala ugostit će perspektivne glumce, režisere, direktore fotografije, filmske kritičare, producente i scenariste iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza

 


Njih 71 učestvovat će u sedmici predavanja, interaktivnih panel diskusija, treninga te sadržaja namijenjenih njihovom profesionalnom umrežavanju.



Šestodnevni program, posebno osmišljen i namijenjen regionalnim filmskim nadama, kao i prisustvo renomiranih filmskih stručnjaka u svojstvu mentora i predavača Talents Sarajeva, razlog su evidentnog porasta interesovanja talenata za učešće u programu.



O tome najbolje svjedoči rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs, a to je 320.



Od zastupljenih polja djelovanja, u najbrojnije aplikante spadaju režiseri sa 164 pristigle prijave.



Obrazovna platforma Sarajevo Film Festivala, nastala sa ciljem povezivanja mladih filmskih autora iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, osnovana je 2007. godine u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents.


U proteklih osam godina, Talents Sarajevo je izrastao u regionalni centar za trening, upoznavanje i razmjenu ideja budućih filmskih stvaralaca.



Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni.



Očigledan je porast interesovanja i za učešće u programskom segmentu Pack&Pitch koji bilježi skok sa 19 na 55 prijava.



Ova programska cjelina namijenjena je režiserima i producentima, koji imaju priliku da, pod stručnim mentorstvom, nauče kako analizirati i pripremiti svoje projekte za pisane i usmene prezentacije pred žirijem, kolegama i profesionalacima iz filmske industrije.



Pored Pack&Pitch-a, novonastala interdisciplinarna radionica pod nazivom Film Stage Studio, privukla je interes scenarista i režisera da prijave dijaloške scene za potrebe treninga, baziranog na iskustvu procesa, u kojem će sudjelovati odabrani broj učesnika svih polja djelovanja zastupljenih programom Talents Sarajevo.



U posljednje tri godine zemlje sa najvećim brojem aplikacija jesu Rumunija, Turska, Srbija, Hrvatska i Grčka.



Shodno prijavama, ovih pet zemalja donosi najveći broj učesnika. Reputacija koju nosi novi rumunski val, grčka kinematografija apsurda te probuđen interes za filmsko djelovanje i inovativnost u filmskom izrazu nove generacije autora susjednih zemalja, nalazi odjeka u pojačanom interesu mladih filmskih predstavnika ovih zemalja za učešće u programu Talents Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe Sarajevo Film Festivala.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook