Sprečavaju najgore bolesti

Nevjerovatno zdrave: Šest itekako dobrih razloga da se bacite na borovnice!

Lifestyle12.07.15, 18:52h

Nevjerovatno zdrave: Šest itekako dobrih razloga da se bacite na borovnice!
Slatke ljubičaste bobice prava su riznica zdravlja, odličan su izvor vitamina C i imaju više antioksidanta od bilo kojeg drugog voća

 

 

Brojna su istraživanja pokazala da pomažu kod mršavljenja, izvrsne su za očuvanje zdravlja srca, a i najbolji su prijatelj zdrave probave
 
 

S razlogom se nazivaju superhranom jer imaju i do tri puta više antioksidanata, koji pomažu u prevenciji različitih vrsta karcinoma, od ostalih vrsta voća. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, što znači da pomažu u probavi i smanjuju apetit. Ljubičaste bobice odlična su prevencija i od bolesti koje se javljaju u starijoj životnoj dobi poput Alzheimera, srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma, tvrde znanstvenici. Smatra se da je tajna ljubičastog voća u spoju njihovih polifenola koji štite od štetnih učinaka željeza, a koji mogu dovesti do oštećenja stanica ako prolaze kroz probavni sustav u pogrešnom obliku.

 

U 100 g borovnica nalazi se oko 84 posto vode, 0,74 g bjelančevina, 14,49 g ugljikohidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana, a ta količina ima svega 57 kalorija. Sjajan su izvor vitamina C, a bogate su još kalijem, kalcijem i fosforom.

 

Svježe borovnice prepoznat ćete po tamnoplavoj boji i 'magličastoj' površini, a za razliku od drugog bobičastog voća, teže se kvare pa u hladnjaku mogu stajati i do dva tjedna.

 

Sprečavaju urinarne infekcije

 

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da borovnice poput brusnica sadrže posebne sastojke koji sprečavaju multipliciranje bakterija i njihovo prianjanje uz stijenke mokraćnog mjehura. Zbog toga su izvrsne u sprečavanju zaraze bakterijom E. coli koja uzrokuje većinu urinarnih infekcija.

 

Prepune su antioksidanata

 

Znanstvenici američkog Ministarstva poljoprivrede obavili su istraživanje na 100 različitih vrsta voća i povrća, a ono je pokazalo da divlje i kultivirane borovnice imaju daleko najveću količinu antioksidanata, boraca protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne bolesti, među kojima su najopasniji karcinomi.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook