Klinci izumili super inovaciju

HIT: Pametni kondom koji otkriva čime ste zaraženi: Zeleno klamidija, žuto herpes, ljubičasto HPV...

DEPO PLUS25.06.15, 11:21h

HIT: Pametni kondom koji otkriva čime ste zaraženi: Zeleno klamidija, žuto herpes, ljubičasto HPV...
Britanski srednjoškolci su napravili kondom koji mijenja boju kada dođe u doticaj sa spolno prenosivom bolesti, poput klamidije ili herpesa

 

Prezervativ, kojeg nazivaju 'S.T.EYE', će imati molekule ugrađene u gumu koje se vežu za specifične bakterije i viruse. Te će molekule potom uzrokovati promjenu boje kondoma, ovisno o vrsti prisutnog patogena.

 

- Željeli smo napraviti nešto što otkrivanje spolnih bolesti čini sigurnijim nego ikada prije te ljudi mogu odmah poduzeti nešto bez procedure odlaska liječniku - ispričao je za Independent, 14-godišnji Daanyaal Ali, jedan od inovatora.

 

Iako je još u konceptualnoj fazi, inovatori su objasnili kako bi S.T.EYE mogao svijetliti zeleno ukoliko naiđe na klamidiju, žuto za herpes, ljubičasto za HPV i plavo za sifilis.

 

Tim, unutar kojeg su 13-godišnji Muaz Nawaz i 14-godišnji Chirag Shah, je osvojio nagradu TeenTech za najbolju zdravstvenu inovaciju koja će u budućnosti sigurno učiniti seks sigurnijom aktivnošću.

 

Dečkima će nagrada biti predana u Buckinghamskoj palači kasnije ove godine te će biti nagrađeni s 1000 funti.

 

Cilj nagrade je 'potaknuti studente da razvijaju svoje ideje i prezentiraju ih profesionalcima u industriji čim se i njima prikazuje njihov puni potencijal'.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook