STRAŠNA PRIČA LIJEPE MANEKENKE

Zbog tampona izgubila nogu: Da sam znala - nikad ih ne bih koristila!

ŽENA iN20.06.15, 20:56h

Zbog tampona izgubila nogu: Da sam znala - nikad ih ne bih koristila!
Infekcija koju je doživjela bila je tako jaka, da je skoro umrla. Kao posljedica TSS-a, imala je više zdravstvenih komplikacija, uključujući gangrene, ozbiljno oštećenje lijevog stopala, a sve se okončalo amputacijom jedne noge ispod koljena

 

 

Kalifornijska manekenka Lauren Wasser odlučila je da tuži kompaniju koja proizvodi tampone nakon što je prije dvije godine izgubila nogu kao posljedicu sindroma toksičnog šoka koji su izazvali tamponi.

 

U oktobru 2012. Lauren je hitno prebačena u bolnicu nakon sumnji da ima sindroma toksičnog šoka (TSS). Infekcija koju je doživjela bila je tako jaka, da je Lauren skoro umrla. Kao posljedica TSS-a, Lauren je imala više zdravstvenih komplikacija, uključujući gangrene, ozbiljno oštećenje lijevog stopala, a sve se okončalo amputacijom jedne noge ispod koljena.

 

- Željela sam da se ubijem kad sam došala  kući. Odjednom nemam nogu, u kolicima sam, ne mogu da hodam ni da odem do kupatila, ležim po cijeli dan u krevetu. Osjećala sam se kao da su ta četiri zida moj zatvor, prisjeća se Lauren.


 
Dvije godine kasnije, Lauren je odlučila da tuži kompaniju koja proizvodi tampone koje je ona koristila. Iako na pakovanju tampona piše upozorenje o mogućnosti TSS, ona tvrdi da to nije dovoljno istaknuto i da većina ljudi nije dovoljno informisana o rizicima kojima se izlaže.


 
- Znate da cigarete mogu da vas ubiju, pa kada ih koristite, to je vaš izbor. Da sam znala za TSS, tampone. nikad ih ne bih koristila, rekla je Lauren.

 

Ona takođe traži od proizvođača da promijeni materijal koji se koristi za proizvodnju tampona.


 
- Dio našeg posla je da pokažemo poroti da se ne radi samo o upozorenju na kutijama. Radi se o tome da su proizvođači imali na raspolaganju različite materijale predhodnih 30 godina koji su mogli da poboljšaju kvalitet i učine tampone sigurnijim, ali oni su izabrali da to ne učine, rekao je njen advokat Hanter Skolnik.

 

(Žena.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook