13 pouzdanih znakova

Saznajte da li ste trudni i prije plusa na testu!

ŽENA iN20.06.15, 17:03h

Saznajte da li ste trudni i prije plusa na testu!
Većina žena se jako često u svome životu susretne sa ovim pitanjem. Postoje trenuci u kojima ne možete dočekati da odete doktoru ili niste u mogućnosti da uradite test, a bojite se da ste ostali u drugom stanju ili željno iščekujete da to budete

 

U trudnoći se hormoni počinju lučiti mnogo prije ih je moguće otkriti sa testom, i oni uzrokuju značajne promjene u vašem tijelu. Većina njih se desi pred mjesečnicu, kao što su bolne i otečene grudi (siguran znak da niste trudni) i mogu vas samo dovesti u dilemu dok ne kupite tester. Ali ipak, postoji nekoliko sigurnih pokazatelja trudnoće koji se mogu raspoznati rano i to pogotovo ako vam mjesečnica kasni.


Bolne grudi


„Bol u grudima je jedna od najuobičajenijih pritužbi svih trudnica“- tvrdi Melissa Goist, ginekologinja sa državnog medicinskog centra u Ohaju. 


„Tkivo grudi je jako osjetljivo na hormone i kada progesteron i hCG počnu preplavljivati tijelo nakon što se jajna ćelija oplodi, povećavajući protok krvi uslijed čega grudi otiču i teže su“-dodaje ona.


Grčevi


Možete osjetiti grčeve u stomaku kao kada trebate dobiti mjesečnicu. Ovi grčevi nastaju kada se oplođena jajna ćelija ugnijezdi na zid materice. Obično dođe do istezanja materice (zbog toga imate grčeve) što je priprema na masivno širenje tokom narednih devet mjeseci.


Tačkasto krvarenje


Većina žena zamijeni ovo krvarenje sa regularnom mjesečnicom. 


„Čak do 25 posto žena ima ovo tačkasto krvarenje koje se javlja tokom gnijezđenja jajne ćelije“-ističe ova ginekologinja. 


Ukoliko primjetite da vam je mjesečnica kraća ili drugačija od uobičajenog, možda je vrijeme da napravite test.


Zamor


Postoji umor i postoji ovo: ako na poslu samo razmišljate o spavanju i ne možete izvršavati svoje svakodnevne aktivnosti, možda se vaše tijelo prilagođava novom članu obitelji. 
„Čak i dvije sedmice nakon začeća, vaša beba počinje crpiti kalorije vašeg tijela što može iscrpiti svu vašu energiju“-objašnjava Goist.


Tamne bradavice


Čine li vam se vaše grudi drugačijim? Hormoni koji se luče u trudnoći utiču i na melanocite, tj. na ćelije koje se nalaze u koži bradavica čineći ih tamnijim. 


„Žene tamnije puti neće primjetiti ovu promjenu čak i do desete sedmice trudnoće“-tvrdi dr.Melissa Goist.


Mučnina


Tačno je da se jutarnje mučnine počinju javljati tek nakon nekoliko sedmica, međutim neke žene mogu osjetiti već na početku same trudnoće blagu mučninu. 


„Neke pacijentice su se znale žaliti na blagu mučninu tokom čitanja u autu ili letova avionom.“


Otjecanje


Ne možete zakopčati više vaše omiljene traperice? Povećan nivo progesterona u trudnoći usporava rad probavnog trakta, pa vam stomak može biti napuhaniji i blago natečen. Dr.Goist naglašava da se ovo dešava i tokom PMS-a ali nestaje nakon početka mjesečnice. Ako otok ne spadne, a mjesečnica izostane, uradite test na trudnoću.


Učestalo mokrenje

 

U trudnoći bubrezi počinju raditi brže da bi izbacili svu tečnost. Zbog toga možete ići jako često u WC. Kasnije u trudnoći ćete ići češće, jer vam beba počinje pritiskati mokraćni mjehur.


Iznenadne želje za hranom


Odjednom možete poželjeti veliki hamburger umjesto jedne kifle. To se dešava zato što vam tijelu nedostaje energije i pokušava je nadoknati sa karbonatima.


Glavobolje


Povećana količina krvi u tijelu može uzrokovati čestu i blagu napetost u glavi u nekoliko prvih sedmica trudnoće. Ali to kasnije prestaje kada se tijelo navikne na nivo hormona u krvi.


Konstipacija


Isti hormoni koji uzrokuju otjecanje vašeg stomaka su odgovorni i za konstipaciju. S obzirom da je vaš probavni trakt usporen, hrana ne prolazi tako brzo kroz vaša crijeva i možete imati problema sa zatvorom. Ovaj problem će vas pratiti tokom cijele trudnoće, a može se čak i pogoršati.


Promjene raspoloženja


Kako nivo hCG hrmona raste tako se vaš zamor povećava i uzrokuje promjene raspoloženja. A još uz to dodajte glavobolje, otečenost, konstipaciju, grčeve, šta vam više treba da biste bili neraspoloženi?


Povišena tjelesna temperatura


Tokom ovulacije temperatura se blago povisi za pola stepena. Ona obično ostane povišena dok ne dobijete mjesečnicu, međutim kada mjesečnica izostane, a vaša tempertura nije spala ni nakon dvije sedmice, znači da ste u drugom stanju. 

 

(ljepota.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook