Foto i video/ Stranci nas dižu u nebesa, a mi idemo van

Bijeg iz pakla s +30: Magične bh. lokacije kao stvorene za brzo i jeftino osvježenje!

Nedjeljni magazin15.07.15, 12:22h

Bijeg iz pakla s +30: Magične bh. lokacije kao stvorene za brzo i jeftino osvježenje!
Ljeto je pred vratima, a vi ne znate gdje ćete na godišnji odmor? DEPO portal istražio je šta vam je sve potrebno tokom ovog ljeta: kako napuniti baterije, gdje širiti horizonte, na koji način odmoriti duh i tijelo, a sve to na domaćem tlu. Budući da je svako od nas drugačiji tip, a ukusi se razlikuju, potrudili smo se da odaberemo više vrsta turističkog provoda na raznim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, pa izvolite - pronađite svoj godišnji odmor iz snova

 

Piše: Maja RUČEVIĆ

 

 

ISKUSITE ČARI BH. JEZERA

 

Boračko jezero: Svi na kupanciju i roštilj!

 

Nadomak Konjica, a na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, nalazi se jedno od najljepših prirodnih bogatstava u BiH. Boračko jezero prijatno je za kupanje, odmor i rekreaciju, pripreme sportskih ekipa, a bogato je i raznovrsnom ribom, što predstavlja pravi  raj  za  ribolovce. Sunce, neodoljiva plavo-zelena voda koja krijepi duh i tijelo, roštilj i pjesma u dobrom društvu - zar to nije sve što vam treba u životu? Ako je tako, odmah požurite i organizirajte svoj odmor u nekom od brojnih smještajnih kapaciteta koji se nude u okolini Boračkog jezera. Tu su bungalovi, kampovi, vile, a za ljubitelje eko-turizma, ova destinacija nudi eko-selo 'Boračko jezero' sa restoranom, autokampom, organiziranim raftinzima na Neretvi, raznim sportskim programima za podizanje vašeg adrenalima  i brojnim drugim pogodnostima. 

 

boracko-jezero

 

Panonska jezera: Ljekovita slana voda

 

Ko kaže da se u Tuzli nema 'mora'? Možda ga nema u bukvalnom smislu riječi, ali Panonska jezera će vas zasigurno podsjeititi upravo na tu vrstu ljetne uživancije. Ta atraktivna destinacija Tuzlaka, ali i brojnih drugih posjetitelja specifična je po svojoj slanoj vodi koja je istovjetna onoj u Jadranskom moru, a osim toga je i ljekovita solima i mineralima pa u nju hrle svi oni koji žele popraviti svoju zdravstvenu sliku. Voda u jezerima neprestano kruži, a zapreminu jezera prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci. Plaže neodoljivo podsjećaju na one na Makarskoj rivijeri, a domaće su - zašto ih ne biste odmah 'okupirali'?

 

Tako da, nemate li mogućnost odlaska na more, obavezno posjetite ovaj božanstveni komadić 'tuzlanske rivijere'!

 

panonska-jezera

 

BJELAŠNICA - RURALNI TURIZAM JE ZAKON!

 

Lukomir: Posljednje bosansko selo

 

Željni ste netaknutih bisera? Onda je Lukomir mjesto za vas. Na 1500 metara nadmorske visine nalazi se najviše i najizoliranije selo u cijeloj zemlji. Jedinstveno po svojim kamenim kućicama, uronjeno u pitoreskni ambijent, predstavlja pravu avanturu što se tiče pristupa zimi, ali zato vas već od proljeća mami svojim čarima. Lukomir je poznat po tradicionalnoj odjeći svojih stanovnika koji kao da žive na nekom drugom planetu, toliko udaljenom od naše kapitalističke i stresne svakodnevice. Žene ovdje nose pletenu odjeću, šišaju se ovce, igraju se djeca na netaknutoj livadi, među stećcima...Ukratko, kročite li nogom u Lukomir, vratit ćete se u neki davni svijet koji će vas svojom neposrednošću zasigurno oduševiti. 

 

Česti posjetitelji su motoristi, biciklisti, ali i svi oni željni nesvakidašnjih prizora tradicije koja opstaje i dan danas. Tu vas čeka svježi planinski zrak, sjajni pejsaži kao i pite zeljenice i sirnice, koje se peku od domaćih proizvoda (osim soli), sir, kajmak, mlijeko, mlaćenica, jeftini smještaj u vidu planinarske kolibe i gostoljubivi domaćini.

 

lukomir

 

Umoljani: Mjesto gdje se aždaja okamenila!

 

Kakve prirodne ljepote, kakva bogata historijska baština, i to samo na 50-ak kilometara od Sarajeva! Svratite li u Umoljane, doživjet ćete pravi vremeplov u davnu prošlost. Ostaci drevnih naselja su razbacani oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja je malo magično mjesto skriveno iza ljetnog pastirskog sela Gradina koje se nalazi u neposrednoj blizini Umoljana. Divan krajolik i bujnu vegetaciju ovog sela upotpunjuju ljubazni lokalni mještani koji brojne turiste oduševljavaju izvornim domaćim jelima i organiskim proizvodima, povrćem, sokovima i čajevima. Komforan smještaj potražite u planinskoj kući ili pansionu 'Umoljani'.

 

Legenda o imenu 'Umoljani'

Ogromna aždaja je izašla iz kanjona Rakitnice koji je udaljen tri kilometra od sela i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjerom da pojede mještane. Kad su je primijetili, oni su se povukli na brdo Pošiljak i dugo se molili i umolili Boga da se aždaja okameni. Ostatci kamene nemani i danas se mogu vidjeti na tom mjestu. 

DA LI STE ZA MALO DRUGAČIJI PLANINARSKI IZAZOV?

 

Kanjon rijeke Rakitnice: Idila u divljini

 

Ako je vaš duh nemiran i u potrazi za neobičnim avanturama, ova najveća pritoka Neretve je izbor za vas. Rakitnica je stvorila 26 km dug, neravan, prekrasan kanjon, koji razdvaja Bjelašnicu i Visočicu, pružajući se do jugoistoka Sarajeva. Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih klanaca Evrope, morfološki fenomen i idilično čudo divlje prirode, udaljeno samo 30 km od Sarajeva. 

 

Cjelokupna dužina kanjona Rakitnice je stanište endemskih vrsta flora i faune. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i teškoj pristupačnosti, rijeka Rakitnica predstavlja pravi izazov za planinare, alpiniste, ribolovce, ali i zaljubljenike u netaknutu i divlju prirodu. Ovaj nesvakidašnji kanjon ljepote krase čak 32 vrste endemskih biljaka, cvjetova i drveća, a najbolji period za istraživanje njenih veličanstvenih vodopada je u periodu od maja do oktobra, turama koje polaze iz Sarajeva ili sa Olimpijskog centra na Bjelašnici. 

 

kanjon-rijeke-rakitnice

 

Bijambare: Oaza za šumske 'tipove'

 

Za one željne tišine i odmora od gradske vreve stvorene su Bijambare. Između sela Nišići i Krivajevići, na putu Sarajevo-Olovo naći ćete šumski put koji vas vodi u ambijent crnogorične šume i u Bijambare. Neposredno uz istoimenu planinarsku kuću nalazi se prirodna rijetkost Bijambarska pećina, koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Kada se nagledate ovih ljepota, osvježenje potražite uz potok Bradić te jezero i vodenicu. 


 Bijambare su idealne za sve ljubitelje prirode, čudesnih pećina, bistrih voda, borove šume i šumske tišine.

 

bijambare

 

OVAKO JE GOVORIO BRUCE LEE: BUDI KAO VODA, PRIJATELJU! 

 

Nacionalni park UNA i Štrbački Buk: Krajiški ponos i dika

 

Svi znamo koliko su Krajišnici ponosni na ljepoticu zvanu Una, i to sasvim opravdano! Ako volite ravne krajeve kroz koje teku bistre zelenkaste vode jedne od najljepših rijeka u BiH, onda je nacionalni park UNA izbor koji će vas ostaviti bez daha. Brojne aktivnosti poput ribolova, ronjenja, raftinga, kajaka, kanua te očaravajuća flora i fauna ovog prirodnog rezervata dokaz su da naša zemlja itekako ima biti ponosna na svoje ljepote. Brojni turistički angažmani sa smještajem lako su dostupni u Bihaću i obližnjim mjestima, a dobar i ugodan san sigurno će vas prijatno savladati nakon što posjetite Štrbvački buk - iskustvo za pamćenje!

 

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, Una se obrušava niz predivni Štrbački buk visine 24 m, a koji se nalazi na 294 m n/v i uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na rijeci Uni kao i ovom dijelu Evrope! Uvjerite se sami!

 

 

RAFTING NA VELIČANSTVENIM BOSANSKIM RIJEKAMA 

 

Specijalistički eko turistički programi postaju prepoznatljivi bosanskohercegovački turistički proizvod. Najatraktivnija ponuda turističkih agencija je upravo ona koja se dodiruje sa duhom tzv. alternativnog turizma. Rafting je događaj u prirodi koji traži aktivno učešće i praćenje uputa skipera. Posljednjih godina na rijeci Uni, Vrbasu, Drini, Tari, Neretvi je nastala ekspanzija rafting klubova. Rafting događaj, osim što je rekreacija i avanturistička aktivnost na otvorenom, je i pokret za očuvanje rijeka i prirode uopšte. Pa izvolite, izaberite svoje riječno osvježenje!

 

Kravice: Slapovi u koje ćete se zaljubiti

 

Iako manji od Štrbačkog buka, nisu manje vrijedni: naprotiv, slapovi Kravica nadomak Ljubuškog poslastica su za one koje se odluče osvježiti kad 'upekne hercegovački zvizdan'. Kad se rijeka Trebižat pred kraj dana smiri u plodnoj dolini, a vi se prepustite smokvama, vinovoj lozi i mirisima Mediterana, ostaje vam još samo da si 's predumišljajem' oduzmete dah gledajući u modro-zeleno veličanstvo slapova Kravica koji dosežu i do 30 metara, a ispod sebe prave vodeni amfiteatar ispod promjera 120 metara! Sjednite u odlično opremljene ugostiteljske objekte na Kravicama i zaboravite sve probleme!

 

A ako volite zaplesati uz elektronsku i hip-hop muziku, 24. i 25. jula na Kravicama vas čeka Paradise Grooves Summer Music Festival 2015, događaj performersko-promotivnog tipa praćen odličnim nastupima brojnih svjetski poznatih DJ-eva na kojem se očekuje preko 5000 posjetitelja iz cijele BiH, ali i svijeta! 

 

vodopad-kravice

 

ŠLAG NA KRAJU: BOSANSKO MORE

 

Neum vas zove!

 

Moramo li posebno opisivati Neum? Naša jedina, ali izvanredna oaza na Jadranskoj obali posljednjih je godina doživjela pravi turistički uzlet. Hoteli koji nude sve što je potrebno za vaše 'ljetne radosti' - ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera - otvoreni su cijele godine, a da ne govorimo o privatnom smještaju. Sve cijene su niže nego u susjednoj Hrvatskoj, stoga ne vidimo razloga zašto svoje sidro ne biste zabacili baš ovdje. 

 

Restorani, noćni život, zabavni program za vaše najmlađe, i što je najvažnije sunce i more u vašoj vlastitoj domovini - treba li vam išta više tokom odmora?!

 

neum-12

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

    

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook