Prava gnjavaža

Šta se događa s brijanjem 'tamo dole': Urasle dlake, sitne bubuljice i ostale tegobe

ŽENA iN17.06.15, 12:01h

Šta se događa s brijanjem 'tamo dole': Urasle dlake, sitne bubuljice i ostale tegobe
Je li i najmanja dlakavost totalno out? Moramo li se brijati? Kakvi su to novi trendovi s intimnim frizurama? U zadnje se vrijeme čini da postoji niz pravila kojih nismo ni svjesni pa, pokušajmo pronaći odgovore na sva ta pitanja

 

Moramo li se brijati?

 

Sve nam je jasno. Bombarduju vas milionima članaka i poruka o brizi o stidnim dlačicama, vaši prijatelji ne prestaju pričati o čuvenoj brazilskoj depilaciji, a ti si potpuno zbunjena: „Je li ovo sad norma? Znači li to da sam potpuna čudakinja? Moram li sve obrijati ovoga trenutka?“ Naravno da ne. Iako vam se čini da odjednom svi preziru i najmanju količinu dlačica, neke djevojke i dalje ne mogu podnijeti toliku izloženost svog intimnog područja. Dok se mnoge cure odlučuju za održavanje nekakve frizure, ne moramo obrijati baš sve i, iskreno, to ponekad zna biti prava gnjavaža. Činjenica je, vaša intimna frizura stvar je vašeg osobnog izbora, baš poput vaše boje kose, noktiju ili načina na koji se šminkate – odaberite ono što se vama čini kao pravi izbor.

 

Ali zašto, onda, imam osjećaj da me osuđuju ako odlučim zadržati svoje dlačice?

 

Vjerovali ili ne, „brazilka“ (pa čak i ona djelomična) je tek odnedavno trend. Potpuno se obrijati nikome nije ni padalo na pamet do trenutka kad porno filmovi nisu postali dostupni na svakom koraku ili, bolje rečeno, kliku. Brazilska depilacija, čija cijena košta više od dobrog para hlača, zajedno je s nizom drugih depilacija i sprava za depilaciju odjednom postala must have. Doduše, selfie stick je također trend. Samo zato što je nešto popularno ovoga trenutka, ne znači da vi moramo promijeniti svoj izbor i preference. Nema niša loše u tome da se u potpunosti riješite dlačica, ali samo ako vi to stvarno želite.

 

Dakle, momci ne podnose dlačice tamo dolje, jelda?

 

Još jednom, nemoguće je govoriti u ime kompletnog muškog roda. Ipak, mi smo se potrudili pitati veliki broj muškaraca i dobili sljedeće: „Da. Ne. Da. Ne. Da. Ne. Da. Svejedno.“ Znamo. Sve bi bilo puno lakše kad bi se svi odlučili za jedan odgovor, ali iskreno, koga briga? Znači li to da ćete potpuno promijeniti svoj izgled jer on voli crvenokose djevojke s plavim očima? Drage djevojke, ono što se događa na vašem tijelu je isključivo vaš izbor. Ok? Ok.

 

Ali nisu li stidne dlačice nekako nehigijenske? Ne bi li trebala htjeti riješiti ih se?

 

Slažemo se – ponekad, a posebno ljeti, može se činiti da dlake zadržavaju veliku količinu znoja, masnoća, bakterija, a time i neugodnih mirisa. Ipak, taj dio tijela nije ništa prljaviji od ostatka i, uz brigu i učestalu higijenu, dlačice neće biti nikakav problem. Upravo suprotno, mnogi ljekari predlažu da dlačice kod vaginalnog otvora ne brijete, jer to može prouzrokovati puno više problema od nebrijanja. Dobro je znati, zar ne?

 

Što je najpametnije – brijanje, vosak...nešto drugo?

 

Vosak je u redu i, da budemo iskreni, njegov je efekt dugotrajniji i „glađi“ od brijanja, ali budimo realni – čupanje dlačica, a posebno na tom mjestu, jako je bolno. Dakle, tu opciju izaberite samo ako ste spremni na visok nivo neugodnosti. Depilacijske kreme, s druge strane, mogu biti jako dobar i efikasan (i bezbolan) izbor, ali je važno, jako važno, dobro pročitati upute za korištenje. Postoji niz depilacijskih krema i mnoge od njih nisu napravljene za osjetljivu kožu, a posebno za vaše intimno područje. Neke od njih mogle bi izazvati jaku iritaciju kože, pa se prije korištenja dobro raspitajte o kremi koja vam neće uzrokovati nikakvu bol ili neugodnost (jer u suprotnom možete isprobati brazilsku depilaciju). Naposljetku, brijanje – najlakši i najčešći način uklanjanja dlačica. Brijanje predlažemo kao idealan izbor za one koji se po prvi puta upuštaju u uklanjanje stidnih dlačica. Osnove ste već utvrdili brijanjem nogu, zar ne?

 

Ok, biram brijanje. Kako?!


Ok, uzmi ručno ogledalo i škaricama podreži dlačice na mjestima koja želiš obrijati. To će spriječiti potpuno začepljenje oštrica vaše nove, precijenjene britvice. Zatim uskoči u tuš kabinu i operi područje blagim sapunom i toplom vodom. Taj je korak od iznimne važnosti i ne bi ga trebali preskakati ni pod koju cijenu. „Svaki put kad se depilirate, folikoli na vašoj koži bit će otvoreni“, objašnjava dr. Ashton. „Bakterijama je olakšan prolaz u vašoj kožu i prijeti vam niz infekcija“, kaže stručnjakinja. Nakon što ste dobro oprali područje, nanesite gel ili pjenu za brijanje, pa novim žiletom (jer, budimo realni, stidne dlačice su previše oštre da bi iste oštrice koristili dvaput) obrijte dlačice žiletom prolazeći prema dolje – dakle, u smjeru njihovog rasta. Potrudite se uvijek odvojiti dovoljno vremena jer ovo ne želite raditi u brzini.

 

Hoće li stvarno narasti brže/jače/tamnije/grublje?


„Ma ne“, kaže dr. Holmes. Drage djevojke, ovo je potpuni mit! Jedina stvar koja može promijeniti rast ili čvrstoću vaših dlačica jesu hormonalne promjene. Vaše dlačice nakon brijanja imaju oštar rub, pa se samo čine grubljima.

 

Što da radim sa svim ovim sitnim bubuljicama?


Obrijale ste se i odjednom je vaša bikini linija prepuna crvenih tačkica? Najvjerovatnije je riječ o folikulitisu, koji se događa nakon što bakterije uđu u folikule kože i izazovu upalu. Taj će problem najčešće nestati sam od sebe nakon nekoliko dana, a vi možete pripomoći nanošenjem kreme s niskim postotkom hidrokortizona ili masti s vitaminom A ili D (koji se također koristi kod pelenskog osipa). Ako se područje ne očisti i počne te izluđivati, zatraži antibiotik kod svog liječnika. Ne vrijedi trpiti neugodnosti, čak ni ove.

 

Ali ja imam samo jednu veliku nabreklinu. Šta je to?


Na vašem intimnom području pojavio se najveći i najbolniji prištić u trenutku kad si se pripremala otići na plažu? Baš super. Ne očajavaj – ovo zvuči kao urasla dlaka i događa se kad mrtve stanice kože začepe folikule i dlaku tjeraju da raste ispod kože. Odupri se nagonu da sama pokušaš istisnuti dlačicu. Umjesto toga, na područje nanesi blagi toner ili salicilnu kiselinu. Ista se koristi i u borbi protiv akni. Oprez – ako se bubuljica pojavila negdje u unutrašnjosti, isti tretman ne vrijedi, a ako osjećaš bol ili peckanje, obavezno idi ljekaru.

 

(Cosmopolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook