VIDEO/ Sigurnost na cesti

Samsungov kamion opremljen kamerom i TV-om rješava problem pretjecanja

Auto & Dom17.06.15, 11:40h

Samsungov kamion opremljen kamerom i TV-om rješava problem pretjecanja
Kamera je postavljena na prednji kraj kamiona, a na stražnjem se nalazi veliki ekran na kojem se projicira slika s prednje kamere kako bi vozači koji voze iza kamiona imali bolji pregled ceste

 

pretjecanje kamiona

 

Ako ste ikad zaglavili iza kamiona na uskoj dvotračnoj cesti, onda znate kako to može biti frustrirajuće.


Kamion vozi jako sporo, vama se žuri i želite ga preteći. Jedini problem pritom je što je kamion ogroman, pa ne možete vidjeti dolazi li iz suprotnog smjera neko drugo vozilo.

 

Normalno, možete ili rizikovati – jer ste manijak poput tolikih drugih na cesti – ili samo mirno voziti iza kamiona i pustiti da vam krvni pritisak raste neko vrijeme, piše Jalopnik.


No, Samsung ima rješenje za ovaj problem. U svoje kamione u Argentini ova južnokorejska multinacionalka počela je ugrađivati kamere i ekrane.


Kamera je postavljena na prednji kraj kamiona, a na stražnjem se nalazi veliki ekran na kojem se projicira slika s prednje kamere kako bi vozači koji voze iza kamiona imali bolji pregled ceste.


Samsungov projekt “Safety Truck” zasada je u fazi razvoja, no pogledajte video ispod i uvjerit ćete se da nije nemoguće ovako nešto zamisliti na kamionima kroz koju godinu.


Tehnologija je nevjerovatno jednostavna, posebno kad uzmete u obzir da je ova vrst tehnologije s nama već više od jedne decenije.

 

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook