Gostovanje BNP-a

Zenički glumci večeras na sceni Kamernog teatra s predstavom 'Pukotina'

Kultura17.06.15, 10:18h

Zenički glumci večeras na sceni Kamernog teatra s predstavom 'Pukotina'
Hasan Džafić u pratećem tekstu uz predstavu naglašava da se rediteljica Lajla Kaikčija ovaj put odlučila za dramatizaciju proze mlade hrvatske spisateljice Ivane Simić Bodrožić iz nedavno objavljene zbirke kratkih priča "100 % pamuk"

 

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gostovat će večeras na sceni Kamernog teatra 55 s predstavom "Pukotina" za koju dramatizaciju i režiju potpisuje Lajla Kaikčija.

 

Predstava će biti izvedena povodom obilježavanja 65 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, najavljeno je iz Kamernog teatra 55.

 

Rađena je prema tekstu Ivane Simić Bodrožić, Lajle Kaikčija i grupe autorica, dok je scenografiju i kostimografiju uradila Sabina Trnka.

 

Uloge su ostvarili Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić.

 

Premijerno je izvedena u decembru prošle godine, a redovno igra na Maloj sceni "Žarko Mijatović".

 

Hasan Džafić u pratećem tekstu uz predstavu naglašava da se rediteljica Lajla Kaikčija ovaj put odlučila za dramatizaciju proze mlade hrvatske spisateljice Ivane Simić Bodrožić iz nedavno objavljene zbirke kratkih priča "100 % pamuk". Zbirka se sastoji od petnaest intimnih priča realiziranih ispovjednom monološkom formom, u kojima se iz ženske vizure tematiziraju odnosi u porodici i posttranzicijskom društvu.

 

Izbor priča je reduciran na njih pet - "Pukotina", "Ruka", "Vilinska kosa", "Curice" i "100 % pamuk". Autorica propituje scene iz svakodnevnog života žena, kao što su pregled kod ginekologa, vožnja tramvajem, posjeta bolesnici, lijeganje s mužem u postelju i druge situacije.

 

Džafić podvlači da se rediteljica odlučila za postupak miješanja žanrova, te se u predstavi smjenjuju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarnog teatra.

 

- Osim što će vas impresionirati estetskim postignućima, osobito glumačkom igrom, predstava "Pukotina" će vas dobro zabaviti, a katkad i nasmijati. Istovremeno, ona će vas iz svog "idejnog plana" potaknuti da više razmišljate o položaju žene u društvu, potrebi dalje emancipacije žena i njihovog samoosvješćivanja, preispitivanja vlastitih modela življenja, te potrebi potpune eliminacije rodnog nasilja, ne samo fizičkog nego i mentalnog - zapisao je Džafić.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook