Zbog fašističkog obilježja na stadionu u Splitu

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske

Sport15.06.15, 16:10h

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske
Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog kukastog krsta, fašističkog obilježja ispisanog na travnjaku stadiona „Poljud“ u Splitu, vidljivog u petak za vrijeme utakmice kvalifikacija za EURO 2016 između reprezentacija Hrvatske i Italije, javlja Anadolu Agency (AA)

 

 

„Istražuje se rasističko ponašanje“, saopštili su iz UEFA-e.

 

Povodom incidenta u Splitu danas se održava i vanredna sjednica Izvršnog odbora HNS-a. Pretpostavlja se da bi UEFA Hrvatsku mogla rigorozno kazniti finansijski te oduzimanjem bodova reprezentaciji u grupi „H“ ili čak izbacivanjem iz kvalifikacija za EURO 2016.

 

Utakmica između Hrvatske i Italije (1:1) igrana je pred praznim tribinama, jer je UEFA zbog fašističkog skandiranja sa tribina već kaznila HNS novčano, ali i zabranom prisustva publike u meču sa popularno zvanim „azurima“.  

 

Čelnici UEFA-e u posljednje vrijeme posebnu pažnju posvetili su „borbi protiv rasizma, diskriminacije i političke propagande“, najavivši najoštrije kazne prema nacionalnim savezima zemalja iz kojih dolaze izgrednici. Posebne sankcije najavljene su prema savezima čiji su navijači više puta nedolično se ponašali na stadiona.

 

Prilikom jednog od UEFA medija brifinga prošle godine Michel Platini, predsjednik UEFA-e istakao je i da je prema pojedinim zemljama, tj. savezima zbog divljanja huligana „nulta stopa tolerancije“, a tada jasno je naglasio kako su na crnoj listi Hrvatska, ali i Srbija, piše Anadolu Agency.

 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook