Video/ Pred važan festival evropske sportske omladine

Vrijeme curi, para opet niotkuda: Hoće li propasti olimpijsko spajanje dva Sarajeva?

Sport14.06.15, 16:11h

Vrijeme curi, para opet niotkuda: Hoće li propasti olimpijsko spajanje dva Sarajeva?
Bosna i Hercegovina, odnosno gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo za nepune dvije godine trebali bi biti domaćini Zimskog olimpijskog festivala za mlade

 

Izvor: RSE

 

Dvije godine prije povratka olimpijskog duha u ovu zemlju, iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kažu da je moguće da će, zbog nedostatka vremena i financijske podrške domaćih vlasti, morati priznati Europskom olimpijskom komitetu kako za događaj nisu spremni.

 

Do održavanja Zimskog europskog olimpijskog festivala za mlade u Sarajevu i Istočnom Sarajevu ostale su nepune dvije godine.

 

Nakon zasjedanja Skupštine Europskog olimpijskog komiteta i povratka bh. delegacije koja je tamo podnijela izvještaj o pripremama za ovaj događaj, čini se da u njegovoj organizaciji nije previše učinjeno, a podrška vlasti bila je više deklarativna. Jedan od predstavnika bh. delegacije bio je direktor EYOF-a 2017, Samir Avdić.

 

“Rekao sam im da je vlast u Bosni i Hercegovini formirana 1. marta. Svi nivoi vlasti upoznati su da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo kandidati i da trebaju 2017. godine u mjesecu februaru organizirati Europski omladinski olimpijski festival", kaže Avdić.

 

Da održavanje ovog događaja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu nije izvijesno, potvrdio je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

 

“Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine će svojim aktivnostima ponovno pojačati pomoć gradovima domaćinima organizacijom hitnih sastanaka sa nositeljima vlasti u Bosni i Hercegovini. Izostankom potpore i razumijevanja, u smislu promptne akcije vezane za financije i organzaciju, mi ćemo, zbog vjerodostojnosti Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine i bh. javnosti, biti primorani da izvijestimo Europski olimpijski odbor da gradovi domaćini EYOFA 2017, Sarajevo i Istočno Sarajevo nisu u mogućnosti realizirati preuzete obaveze", navodi Kvesić.

 

Ostatak informacija saznajte u video prilogu RSE

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook