FOTO/ PROMOCIJA ROMANA JASMINA IMAMOVIĆA U SARAJEVU

'Slana zemlja' otkriva velike i skrivene priče o Bosni

Kultura13.06.15, 10:31h

'Slana zemlja' otkriva velike i skrivene priče o Bosni
Nesvakidašnja promocija u Sarajevu, u prostoru ateljea 'Figure', održana je sinoć uoči utakmice BiH - Izrael, na kojoj je sarajevskoj javnosti predstavljen novi roman Jasmina Imamovića 'Slana zemlja'... Fragmente sa ove zanimljive književne večeri donosimo u našoj fotogaleriji...


„Uz ove ljude i ovaj roman i ja sam se, da se ne lažemo, kulturološki nadogradio“ – u svom prepoznatljivom narodnom stilu izjavio je na kraju promocije romana „Slana zemlja“ Jasmina Imamović, održanoj sinoć u Sarajevu, najveća balkanska muzička zvijezda Halid Bešlić. I potom za publiku u punom Ateljeu Figure otpjevao staru sevdalinku „Jel ti žao što se rastajemo“.
 

Neposredno prije toga prikazan i je video spot za istoimenu pjesmu koji je za desetak dana zabilježio preko 130.000 pregleda na YouTube-u i koji je vizualizacija osnovnog motiva iz Imamovićevog romana – velika i tragična ljubavna priča o Fridi Laufer i Enveru Šiljku iz vremena Drugog svjetskog rata u Tuzli.


Nesvakidašnja promocija u popularnim „Figurama“ započela je pjesmom „Sloboda“ koju su otpjevali i odsvirali Bakir Hadžiomerović i Almas Smajlović. Tu pjesmu su autori posvetili Tuzli, te je to bio logičan uvod u glavnu priču promocije. A to je bio roman „Slana zemlja“ o kojem su književnici Mile Stojić i Ahmed Burić govorili sa velikim pijetetom.


Autor romana Jasmin Imamović dobio je niz pohvalnih ocjena o svome posljednjem književnom uratku - od isticanja značaja antifašističkog duha romana do ljepote i tragicizma ljubavne priče o Enveru Šiljku i Fridi Laufer, istinitim ličnostima iz Pokreta otpora u okupiranoj Tuzli.


O romanu, ali i o samoj ličnosti Jasmina Imamovića govorio je i Jasmin Duraković, reditelj spota za ovu pjesmu. On je istakao važnost antifašističke dimenzije djela ali i njegovu filmičnost.


Jasmin Imamović publici je pojasnio i otkud sam naslov, objasnivši da, zapravo, riječ Bosna znači, po staroilirskom, slana zemlja. Također, publici je ispričao nekoliko detalja iz prošlosti Tuzle, iz Drugog svjetskog rata, koji su bili inspiracija za njegovo novo djelo:


- Uzeo sam 1941. godinu za početak radnje mog romana da se zna ko je prvi počeo, pojasnio je Imamović, naglasivši da se danas često zaboravlja šta je značio antifašizam i koliko je velika njegova uloga bila na ovim prostorima.
 

Promocija u Sarajeva bila je, nakon Zagreba i Tuzle, treća u nizu, te je još jednom pokazala da za Imamovićev novi roman vlada veliki interes kako stručne, tako i najšire javnosti.


Uskoro slijede nove promocije romana i spota po gradovima BiH.


 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook