Koji grad će biti domaćin?

Peking i Almati u borbi za Zimske olimpijske igre 2022. godine

Sport09.06.15, 17:08h

Peking i Almati u borbi za Zimske olimpijske igre 2022. godine
Predsjednik Kineskog olimpijskog komiteta (KOK) rekao je danas da će kandidatura Pekinga za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine potaknuti entuzijazam za bavljenje zimskim sportovima diljem Kine, pa čak i cijele Azije



U Olimpijskom muzeju u Lausanni, predsjednik Kineskog omlipijskog komiteta Liu Peng predstavio je razvoj zimskih sportova u Kini članovima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK), izvještava kineska državna novinska agencija Hinhua



- Zimski sportovi imaju dugu povijest, veliku popularnost i svijetlu budućnost u Kini. Državne zimske igre se održavaju u Kini svake četiri godine, a 13. zimske igre bit će održane sljedeće godine - rekao je Liu.



Liu je također naglasio članovima MOK-a da je Kina uspješno ugostila u dva navrata Azijske zimske igre, jednu zimsku Univerzijadu i mnoga međunarodna i kontinentalna takmičenja iz zimskih sportova u posljednjih nekoliko godina.



Predsjednik KOK-a vjeruje da će Kina, koja je svjetska sila u ljetnim sportovima, također postati sportski div i u zimskim sportovima, kao što je i obećano u samoj kandidaturi Pekinga.



Potpredsjednik MOK-a Yu Zaiqing, također potpredsjednik Komiteta za kandidaturu Pekinga za Olimpjske igre 2022. godine rekao je:



- Zajedno s MOK-om, 2008. organizirali smo igre koje su promovirale olimpijske vrijednosti širom svijeta. Danas dajemo novo obećanje i stojimo pred vama s opredjeljenjem da ga ispunimo - kazao je Zaiqing.



Pekingov konkurent za zimske igre 2022. godine je Almaty, glavni grad Kazahstana, a grad domaćin bit će izabran na sjednici MOK-a u Kuala Lumpuru 31. jula. Almaty je već imao svoju prezentaciju prije Pekinga.

 

(Xinhua/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook