NASTUP AMERIČKIH LEGENDI

11. BIMF otvara se večeras: Iz Vijećanice stiže poruka ljubavi

Kultura05.06.15, 09:58h

11. BIMF otvara se večeras: Iz Vijećanice stiže poruka ljubavi
Večeras, 5. juna, 2015. u 20h, u prelijepoj sarajevskoj Vijećnici se otvara 11. Internacionalni muzički festival “Bosna” (BIMF)! Ove godine BIMF program predstavlja magičan spoj muzike i ljubavi! 11.BIMF se otvara koncertom Zagrebačkih solista u saradnji sa članovima sarajevske filharmonije, slaveći regionalnu saradnju

Koncertni repertoar predstavlja južnoevropsku premijeru djela “Symphony No.2” John Corigliano, za kog je nagrađen Pulitzer nagradom.
Prva kompozicija s kojom 11.BIMF ulazi u svoju deceniju i u Vijeċnicu kao svoj dom je svjetska premijera djela Zemire Masleša “U ovoj kuċi samo ljubav boravi.” i u ovom nazivu se potpuno jasno oslikava misija i vizija festivala.
 

11. BIMF nam dovodi dvije američke legende: Pulitzer, Oscar i Grammy nagrađenog američkog kompozitora John Corigliano i vodeću američku pijanisticu i pionira savremene muzike, Ursulu Oppens! Koncert otvaranja slavi regionalnu saradnju Zagrebačkih solista i članova sarajevske filharmonije!

 

Put BIMF-a je put ljubavi, pa tako i sve koncertne dvorane koje su bili naši domovi su protkane energijom ljubavi. Inicijalnu inspiraciju BIMF je imao u spoju nespojivog, turskog hamama (doduše neaktivnog) i Steinway klavira u prostorijama Bošnjačkog Instituta. Nakon smrti gosp Zulfikarpašiċa, osnivača Instituta, 4. BIMF prelazi u Dom oružanih snaga BiH, koncertni prostor koji je originalno osmišljen i funkcionisao kao simbol potencijala ljubavi oficirima iz tog doba na igrankama i druženjima. Danas samo možemo zamisliti koliko se ljubavi rodilo u tom prostoru na početku 20. vijeka.

 

BIMF u drugu deceniju ulazi s novim koncertnim prostorom - Vijeċnica. Vijeċnica nije samo obilježila početak Prvog svjetskog rata i stoljeċa koje je uvelo termin ‘rat svjetskih razmjera’, veċ je obilježila i napad na jednu ljubav. Franz Ferdinand i Sophie su prvi put upravo u sarajevskoj Vijeċnici javno istupili kao supružnici, i možemo pretpostaviti koliko su bili sretni što im se ukazala ta moguċnost da javno slave pečat svoje ljubavi – bračno partnerstvo, što im je bilo onemoguċeno u Beču. Simbolički, BIMF započinje svoju drugu dekadu upravo u toj istoj Vijeċnici i to sa svojom jedinom porukom, porukom ljubavi, koju njeguje od samog početka, ali i slaveċi energiju koja je i rodila i održala BIMF svih ovih godina: Energija Ljubavi. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook