KAKO JE PRIVATNI KAPITAL PREPORODIO SARAJEVSKI KLUB

Nakon titule igrače Sarajeva očekuju premije, a onda slijede svjetska pojačanja

Sport31.05.15, 16:12h

Nakon titule igrače Sarajeva očekuju premije, a onda slijede svjetska pojačanja
Otkako je bogati Malezijac vratio dugove kluba, Sarajevo je u poziciji da pregovara i s reprezentativcima! Najplaćeniji je igrač Benko, no neke plaća i Cardiff...

Amidža, amidža..., Saraj'vo šampion, ooooo, Saraj'vo šampion, oooo... orilo se Koševom nakon što je sudija odsvirao posljednji zvižduk, koji je označio da je Sarajevo, nakon osam godina čekanja, osvojilo šampionsku titulu u Premijer ligi BiH.

 

Slavlje na Koševu je počelo već nakon trećeg pogotka Bilbije, a navijači su utrčali na teren odmah po posljednjem zvižduku, kako bi podijelili radost sa svojim ljubimcima, koje su tokom sezone čak i verbalno napadali, zbog njihove slabe igre.

 

Međutim, igrači su im tada obećali titulu i to obećanje su i ispunili, pa su svi zajedno nastavili slavlje na Koševu, pa onda na ulicama glavnog grada, a kulminiralo je ispred Vječne vatre gdje se okupilo na desetine hiljada najvjernijih navijača bordo boje, koji su pjevali navijačke pjesme zajedno sa igračima, ali i sa Upravom kluba, te većinskim vlasnikom kluba Malezijcem Vincentom Tanom, koji nije skidao osmijeh.

 

U pratnji 12-eročlane porodice, Malezijac je nekoliko sati prije utakmice stigao u Sarajevo, a navijači bordo tima iskoristili su njegovo prisustvo kako bi se slikali. Sat prije utakmice otišao je na stadion, gdje je dočekan skandiranjem "Amidža, amidža", a vrhunac je bio kada je poveo navijanje ispred navijača Sarajeva, koji su sa tribina spustili na teren, kako bi pozdravili igrače prilikom podizanja pehara.

 

Tan je zajedno s igračima bio i na autobusu, te na balkonu ispred Vječne vatre, a njegovi dojmovi su i više nego fantastični, s obzirom na to da u svom vlasništvu napokon ima klub koji je osvojio naslov prvaka. Zato će sigurno igrače svog jedinog trofejnog kluba nagraditi i kakvom premijom...

 

Prošle sezone Sarajevo mu je donijelo i Kup i za sada se pokazalo kao isplativa investicija, s obzirom na to da su ostali timovi iz njegovog vlasništva - Cardiff, Kortrijk i Los Angeles FC, daleko od bilo kakvih trofeja.

 

Malezijac je, podsjetimo, postao većinski vlasnik Sarajeva, otkupivši najveći broj glasova u Skupštini Sarajeva, a u veoma kratkom roku bordo tim je uspio vratiti sva dugovanja i početi pozitivno poslovati, što je Upravi omogučilo dovođenje pojačanja.

 

Iako na Koševo nisu stigli pominjani Spahić i Misimović, činjenica da je Sarajevo u mogućnosti pregovarati sa reprezentativciuma BiH je zaista velika stvar, a Uprava najavljuje još spektakularnih pojačanja, kako bi se što bolje spremili za Ligu prvaka, koja za njih počinje već u julu.

 

Benko, koji je na proljeće postigao devet pogodaka, je ujedno i najplaćeniji igrač bordo tima, a Cimirot je najskuplji, s obzirom na to da je njegova vrijednost premašila milion KM, tako da bi se Tanova ulaganja uskoro mogla i isplatiti, pogotovo ukoliko u redovima Sarajeva ima neki igrač koji bi mogao zaigrati za Cardiff.

 

O tome će pak odlučiti menadžer velškog tima Russell Slade, koji je u društvu Tana, njegove porodice i čelnih ljudi Sarajeva, bio na Koševu i slavio titulu.

 

Na kraju, dodajmo i to kako je Tan naučio nekoliko riječi bosanskog jezika i to: Hvala, dobar dan i Sarajev'o šampion..., ništa mu više i ne treba, pogotovo nakon širokog osmijeha kojeg su mu donijeli igrači i navijači bordo tima.

 

(goal.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook