VIDEO/ NE PROPUSTITE FILM SEDMICE

TV PREMIJERA: Velika filmska saga 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' u nedjelju, 24. maja, u 20:10 na Cinema TV

Mediji20.05.15, 16:09h

TV PREMIJERA: Velika filmska saga 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' u nedjelju, 24. maja, u 20:10 na Cinema TV
Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une

 

"Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" je savremeno-historijski film u cjelosti posvećen bosanskoj Krajini. Ova filmska priča je bazirana na neobjavljenom romanu "Krvavi zalogaj" autora scenarija Mirsada Ćatića Čuperka, i kroz priču o dvojici braće po mlijeku, koji su zajedno bez očeva rasli, vodi nas kroz svijet isprepletenih krajiških istina, legendi, intriga i dugo skrivanih tajni.


Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.


- Ako je neko filmsko djelo nastalo iz inata, onda je to zasigurno ovaj film. Samo zahvaljujući dobrim ljudima iz Bosanske Krajine uspjeli smo realizirati ovaj projekat. Sam film je u početku bio zamišljen kao mali dokumentarno-igrani film o Bosanskoj Krajini, a na kraju smo dobili pravu igranu filmsku priču o ljudima sa granice i njihovim sudbinama, kaže u izjavi za javnost reditelj Jasmin Duraković, kojem je, nakon “Nafake” i “Sevdaha za Karima”, ovo treći igrani film.


U filmu igraju Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka, Nikolina Jelisavac, Minka Muftić, Adnan Hasković, Zijad Bajrić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Reshad Strik, Amra Silajdžić, Uranela Agić, Erna Begetović, Tamara Simić, Samra Menzilović-Ćatić, Njegica Balorda, Mirsad Solaković i djeca Azer Ćatić i Amira Džigumović.


Direktori fotografije su Adnan Hodžić i Muharem Osmanović, scenograf je Vanja Miholjčić, šminku je uradila Vesna Trogrančić, kostimografi su Adisa Vatreš i Neira Sinanbašić, montažer Fadil Komarica, dok je autor muzike Davor Sučić (alias Sejo Sekson).


Produkciju ovoga filma je vodio UG "Bosland", u suradnji sa producentskim kućama "Flash", DEPO i tv kućom BHRT, a sufinanciran je sredstavima Ministarstva za kulturu i sport Unsko-sanskog kantona. Film nije dobio podršku Fondacije za kinematografiju.


Ovu epsku filmsku sagu možete gledati u tv premijeri na prvom bh. filmskom kanalu Cinema TV, u nedjelju, 24. maja, u 20:10 sati.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook