Veliki umovi (ne) misle slično

Koju je to važnu stvar Bill Gates shvatio odmah, dok je Steveu Jobsu za to trebalo 20 godina?!

Tehno15.05.15, 17:25h

Koju je to važnu stvar Bill Gates shvatio odmah, dok je Steveu Jobsu za to trebalo 20 godina?!
Bill Gates je možda zakasnio na smartphone revoluciju, ali postoji jedna stvar koju je shvatio brže od nekih svojih kolega, a to je važnost platforme i digitalnog ekosustava

 

Prema novoj knjizi "Pravila strategije" koju su napisala dva istaknuta profesora s poslovnih škola David Yoffie i Michael Cusumano, Gatesova sposobnost da brzo shvatiti vrijednost jedne "platforme industrijskog raspona, a ne samo proizvoda" ono je što je učinilo Microsoft dominantnim igračem na PC tržištu u roku od nekoliko godina. 

 

U stvari, Gates je to shvatio od samog početka, dok je Steveu Jobsu trebalo više od dva desetljeća da to shvati, navode profesori u knjizi. 


"Bill Gates je odmah to ubrao", rekao je Yoffie, a prenosi New York Times. "Andyju Groveu je trebalo 10 godina da to shvatiti, a Steveu Jobsu 20." 

 

Gates je ovo imao na umu kad je gradio Windows operativni sustav u kojem je trećoj strani, odnosno programerima, dopušteno da izrađuju softverske aplikacije na tom sustavu. Na taj način Windowsi su dobili mogućnost da izgrade masivni softverski ekosustav koji je pomogao da godinama ovaj sustav bude dominatan na PC tržištu. 

 

Intelov bivši izvršni direktor Andy Grove također je vidio ovaj dolazak, pa je uskoro počeo proizvoditi mikroprocesore koji su korišteni u niz različitih industrija.

 

Jobs, s druge strane, uvijek je bio usmjeren na izgradnju prekrasnih proizvoda koji nisu nužno imali veliki broj partnera koji bi ih podržavali kao što je to bio slučaj kod Microsofta. Sve do 2003. godine Jobs to nije shvaćao, a kada je konačno shvatio izašli su iTunesi pa su i Windows PC korisnici mogli početi koristiti Appleov iPod na svojim računalima. Čak ni prvi iPhone nije imao trgovinu za tzv. aplikacije trećih strana (third-party applications), međutim tadašnji rukovodeći ljudi u Appleu uspjeli su uvjeriti Jobsa da otvori iPhoneov operativi sustav kako bi i izvanjski programeri mogli graditi svoje vlastite vlastite aplikacije. Bilo je to 2008. godine. 

 

"Jobs je uvijek bio prvi u proizvodima, a u platformama je bio na drugom mjestu. Ali je na kraju to shvatio", rekao je Yoffie. 


Autori ističu da isto razmišljanje vrijedi i za tehnološke lidere nove generacije kao što su Larry Page (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Huateng Ma (Tencent) koji svi imaju duboko razumijevanje za "platformsko razmišljanje", kako su se izrazili autori knjige. 

 

Steve Jobs i Bill Gates poznavali su se više od 30 godina. Prema Gatesovim riječima, bili su 'kolege, konkurenti i prijatelji' više od polovice njihovih života. 

 

(tehnoklik.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook