Foto/ Uzmite svoj dio umjetnosti

Kulturni spektakl: Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Bošnjačkom institutu

Kultura14.05.15, 11:55h

Kulturni spektakl: Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Bošnjačkom institutu
ICOM BiH i muzeji širom Bosne i Hercegovine su i ove, 2015. godine, dio velike svjetske muzejske zajednice koja obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja. Svake godine od 1977. ICOM organizira Međunarodni dan muzeja (MDM), koji predstavlja jedinstven događaj za međunarodnu muzejsku zajednicu. Na ovaj dan muzeji učestvuju u planiranju kreativnih događaja i aktivnosti koje se odnose na temu Međunarodnog dana muzeja, naglašavaju važnost uloge muzeja kao institucije koje služi društvu i njegovom razvoju

 

Cilj Međunarodnog dana muzeja je da se podigne svijest o tome da su muzeji „važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima“.

 

Učešće u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja raste među muzejima širom svijeta. U 2014. godini, na primjer, više od 35.000 muzeja učestvovalo je u ovom događaju u više od 140 zemalja sa svih kontinenata. Međunarodni dan muzeja izvanredna je prilika da se podigne svijest o važnosti muzeja u razvoju društva u cjelini. Ova ICOM-ova manifestacija ima za cilj promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovom razvoju.


Svake godine  temu  Međunarodnog dana muzeja predlaze ICOM-ova mreža i ima za cilj da promoviše muzejska pitanja u društvu. U 2015. godini tema Međunarodnog dana muzeja je Muzeji za održivo društvo. Temom „Muzeji za održivo društvo“ prepoznaje se ulogu muzeja u podizanju svijesti javnosti o potrebi društva koje je manje rasipno, više kooperativno i koje koristi resurse na način da poštuje žive sisteme.

 

Uvođenjem muzeja na čelu ovog modela održivog društva, tema Međunarodnog dana muzeja ima za cilj podsticanje svijesti cijelog društva o aktuelnim posljedicama ljudskog djelovanja na našoj planeti i apsolutne potrebe za promjenom njegovog ekonomskog i socijalnog modela.

 

noc-muzejaaaaa

 

 

Predsjednik ICOM-a dr. Hans-Martin Hinz, dodaje: "Muzeji, kao edukatori i kulturni posrednici, sve više usvajaju važnu ulogu koja doprinosi definisanju i sprovođenju održivog razvoja i prakse. Muzeji moraju biti u stanju da budu garanti u očuvanju kulturnog naslijeđa, s obzirom na sve veću nesigurnost ekosistema, situacijama političke nestabilnosti, kao i povezanih prirodnih i vještačkih izazova koji se mogu pojaviti. Muzejskim radom, kroz edukaciju i izložbe, na primjer, treba nastojati da se stvori održivo društvo. Moramo učiniti sve što možemo kako bi se osiguralo da muzeji budu dio kulturnog pokretača za održivi razvoj u svijetu“.


Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, kao član ICOM-a BiH, i ove godine svojim programom doprinosi obilježavanju Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja. U nastojanju da odgovori na ovogodišnju temu, Bošnjački institut je pripremio raznovrsne aktivnosti koje promovišu bosanskohercegovačko i svjetsko kulturno naslijeđe, pokreću pitanja o društvenoj i muzejskoj odgovornosti, posebno prema osjetljivim skupinama u društvu, poput osoba sa intelektualnim poteškoćama, a istovremeno nudi edukativne i kreativne radionice za različite ciljne skupine. Bošnjački institut 16. maja otvara svoja vrata za sve posjetitelje/ice i uz bogat specijalni program pruža priliku za uživanje u postavkama iz svojih bogatih kolekcija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook